Belföld

László Csaba értékelése az elmúlt esztendőről

Az elmúlt évben a bruttó hazai termék az előzetes várakozások szerint 2,8-2,9 százalékkal bővült, az infláció üteme éves szinten 5 százalék körül alakult - mondta László Csaba az MTI-nek.

A pénzügyminiszter megítélése szerint a 2003. évi államháztartási hiány a GDP 5,2 százaléka körül várható, a folyó fizetési mérleg deficitje a várthoz képest magasabb lesz. Az elmúlt év nyarától már emelkedett az export teljesítménye és ez részben – az importigényes ágazatok miatt – megnövelte a behozatalt is.

“Az elmúlt év nyarától a gazdasági folyamatok már kedvezőbb irányt vettek, a gazdaságpolitikában fordulat következett be” – mondta a pénzügyminiszter. László Csaba utalt arra, hogy a tavalyi év közepétől kezdve fellendült a privatizáció, az exportorientált irányba mozdult el a gazdaság, ennek eredményeként az ipari termelés éves szinten 10-10,6 százalék körül bővült. Tavaly jól teljesített a feldolgozóipar is, az előzetes számok tükrében az export nőtt és megkezdődött a beruházások bővülése is.

László Csaba kifejtette: a 2003. évi folyamatokat nagyban nehezítette, hogy az előrejelzések ellenére késett az Európai Unióban a gazdasági fellendülés, az integráció vezető országainak gazdasági teljesítménye alacsony szinten maradt.

A magyar gazdaság átlagosan körülbelül 1,5-2 százalékponttal tud gyorsabban bővülni az EU fejlett országainak gazdasági növekedéséhez képest, hisz az ország erősen kötődik az integráció piacához.

2004: az uniós csatlakozás éve

A miniszter a 2004. évi folyamatok közül legfontosabbnak nevezte azt, hogy befejeződik az európai uniós felkészülés, Magyarország teljes jogú taggá válik, bekapcsolódik az EU döntéshozatali mechanizmusaiba. A pénzügyminiszter szerint még néhány simítást kell végrehajtani a vámigazgatásban, az áfa-rendszerben, hogy megvalósítsuk a teljes harmonizációt az Európai Unióval.

László Csaba kifejtette: a múlt év nyarától bekövetkezett fordulat egy-másfél év után fejti ki teljesen hatását, ennek következtében a pénzügyminiszter optimista a 2004. évi gazdasági növekedést illetően, a GDP ez évi bővülése eléri a 3,5 százalékot. A miniszter megítélése szerint 2004-ben már egészségesebb gazdasági szerkezet mellett fejlődnek a magyarországi piacok, így ez kedvezően hat a növekedésre.

László Csaba szerint a gazdaság bővülését segíti az idén várható alacsonyabb államháztartási hiány, valamint az, hogy a gazdaságpolitika az exportvezérelt, makrogazdasági stabilitásra törekvő fejlődést támogatja.

Hibás gazdaságpolitika – bizalomvesztés

László Csaba kifejtette: a pénz és tőkepiacok bizalmát tartósan fenn kell tartani. Hibás gazdaságpolitika gyors bizalomvesztést eredményezhet. Az 1995-2000 között megszerzett bizalmat a magyar gazdaság 2001-2002-ben elvesztette. A kedvezőtlen folyamatokat újra igen nehéz megfordítani.

A pénzügyminiszter a forint árfolyamának tavalyi jelentős mozgását, a hektikus árfolyam-ingadozást is arra vezette vissza, hogy a piacok bizalma csökkent a magyar gazdaságpolitika iránt. Tanulság az is, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal minden szinten meg kell teremteni az összhangot – emelte ki.

„Miközben mi gyakran hittük azt, hogy a jegybank vezetésével azonosak a céljaink, azonosak az irányok, a piac úgy értékelte, hogy a különbségek erősebbek és ez visszatükröződött a forint árfolyamának alakulásában” – mondta László Csaba.

Reális az euró-cél

Arra a kérdésre, hogy reálisnak mondható-e továbbra is az euróövezetbe való 2008-as belépés, kifejtette: „2003-2004 fordulóján természetellenesnek tartom azt a vitát, vajon be tudjuk-e vezetni az eurót 2008. január 1-jén. Véleményem szerint nem indultak el olyan folyamatok, amelyek alapján meg lehetne kérdőjelezni a 2008. január 1-jei euróövezetbe való belépés realitását”.

A miniszter kiemelte: a 2004. évi költségvetési törvényben rögzítette a parlament, hogy az államháztartás hiánya a GDP-hez mérten 2005-ben 2,8, 2006-ban 2,5 százalék lehet. Ez kiszámítható utat jelöl ki az államháztartásnak, és erősíti a pénz- és tőkepiacok bizalmát.

László Csaba szerint ezeknek a pontoknak a megvalósítása esetén teljesítjük a maastrichti feltételeket, ami az euróövezetbe való belépés feltétele.

Folytatódó reformok

A 2004. évi inflációval kapcsolatban leszögezte: az EU-s kötelezettségekből adódó egyszeri, jelentősebb áfa-emelés átmeneti hatású. A költségvetés olyan irányban mozdul el, amely visszafogja a központi keresletet, az államháztartási hiány a GDP-hez mérten jelentősen csökken az idén. Az államháztartásban a létszámcsökkentés szintén azzal jár, hogy csökkennek a közszféra kiadásai. A lakáshitelezésben végrehajtott változások révén 2004-ben ismét nettó megtakarítóvá válhat a lakosság.

László Csaba kiemelte: 2004-ben folytatódik az államháztartás reformja, a közigazgatás reformját be kell indítani, át kell tekinteni a közszférában a bérrendszert. Az egészségügyi rendszer reformja azt eredményezi, hogy szélesedik a biztosítási elvű finanszírozás. Ugyancsak a reform részeként megkezdődik az ellátórendszerek privatizációja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik