Belföld

A Fidesz visszautasítja “Kovács László kirohanásait”

A Fidesz országos elnöksége "megütközéssel és felháborodással utasítja vissza" Kovács Lászlónak "a Fidesz és az erdélyi magyar autonómiatörekvések ellen tett kirohanásait" - közölte az ellenzéki párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben, alkalmatlansággal vádolva a külügyi tárca MSZP-s vezetőjét.

“2001 karácsonyán Kovács László és a szocialisták azzal riogatták az országot, hogy 23 millió román munkavállaló özönli el Magyarországot, és emiatt emberek tízezrei fogják elveszíteni munkájukat. Ma, amikor a Medgyessy-kormány rossz gazdaságpolitikája miatt emberek tízezrei valóban félelemmel tekintenek a jövőbe, az MSZP ismét egy tudatosan karácsonyra időzített akcióval akarja elterelni a figyelmet a gazdasági krízisről, a költségvetésről, az áremelkedésekről” – áll a közleményben.

A Fidesz Kovács László sajtótájékoztatójára reagált, amelyen – Kövér László fideszes választmányi elnök a közelmúltban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kolozsvári alakuló ülésén tett kijelentésére utalva – úgy vélte, rendkívül felelőtlen magatartást tanúsít, aki azt gondolja, hogy célszerű fegyverekkel, erőszakkal fellépni az autonómia kialakítása érdekében, és ezt nyilvános fórumokon mondja is.

Kövér László azon a tanácskozáson kifejtette többek között: “(…) azt látjuk, hogy akik nem voltak restek fegyverhez, az erőszak eszközéhez nyúlni, sokkal rövidebb idő alatt, sokkal többet is el tudtak érni, mint mi. S mi pedig tűrünk. Megint csak: Megérte? Miért?”

“Az betudható a román asszimilációs politika egyoldalú elfogultságának, hogy fegyveres harcra való buzdításként értelmezik arra a sajnálatos tényre való utalást, hogy a kisebbségi magyarság békés, alkotmányos érdekérvényesítő törekvéseit mindeddig kevesebb figyelem, támogató jóindulat és eredmény kísérte az európai közvélemény részéről, mint azoknak a népcsoportoknak a követeléseit, akik az erőszak eszközéhez nyúltak” – tartalmazza a Fidesz közleménye.

“Az, hogy a román álláspontot Kovács László egyetértőleg megismétli, és ebben a kérdésben ismételten a román érdekek oldalára áll, az a rosszindulat és a magyar nemzeti érdekek iránti érzéketlenség olyan fokáról tanúskodik, amely alapján kijelenthetjük, hogy Kovács László alkalmatlan arra, hogy Magyarországot külügyminiszterként bármely nemzetközi fórumon képviselje” – véli a Fidesz országos elnöksége.

Megjegyzik, az autonómia Európában számos kisebbség számára biztosított. Hozzáteszik: az erdélyi magyarság sem többet, sem kevesebbet nem akar, mint az Európai Unió más kisebbségei.

A Fidesz országos elnöksége nyomatékosan felszólítja a magyar kormányt, hogy teljesítse alkotmányból fakadó kötelességét, álljon a magyar nemzet oldalára, és minden nemzetközi fórumon támogassa a határon túli magyarok jogos autonómiatörekvéseit.

“Bízunk abban, hogy a 2004-es esztendő nekünk magyarországi magyaroknak meghozza az európai polgárokhoz méltó életet, a határon túli magyaroknak pedig a régen várt autonómiát” – zárul a Fidesz közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik