Belföld

Bouygues – halványabb remények

A tavalyinál gyengébb első háromnegyed évet tudhat maga mögött a francia Bouygues csoport. A hazai lóversenybarátok örömére a magyar leányvállalat célegyenesbe ért a Kincsem Parkban.

A francia Bouygues csoport, amelynek sokféle érdekeltsége az építőipartól a
Bouygues – halványabb remények 1

médiáig terjed, szerdán 341 millió eurós tiszta nyereséget jelentett az első kilenc hónapról. Ez önmagában jól hangzik, elemzők mégis a fejüket csóválják, mert a tavalyi év első kilenc hónapjában még 632 millió euró volt a cégcsoport tiszta nyeresége.


Ha a vége jó, minden jó?

A Bouygues szerdán kora délután 26,96 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 1,39 százalékkal drágább a keddi, 26,59 eurós zárónál. Jelenleg 1,28 százalékkal drágább a papír, mint az év elején.
A Bouygues működési nyeresége 8 százalékkal, 957 millió euróra nőtt a tavalyi első kilenc havi 884 millióról. A forgalom 16,06 milliárd euróra csökkent 16,71 milliárdról. Egész évre jelentős profitnövekedést valószínűsítettek szerdán, igaz, egyelőre számok nélkül. 

Túl jól sikerült a múlt év?


Nincs persze, magyarázat híján a Bouygues vezetése. A menedzsment a 44 százalékos visszaesést a magasa bázisszámokkal indokolta. A tavalyi eredményt 337 millió eurós egyszeri tőkenyereség duzzasztotta a Bouygues Offshore olajbányászati gépgyártó csoport eladásából. Az ilyen egyszeri tételek nélkül a tiszta nyereség 23 százalékkal nőtt volna.


Az összehasonlítható alapú növekedést főleg a távközlési részleg, a Bouygues Télécom mobilszolgáltató táplálta, amelynek tiszta nyeresége 29 százalékkal, 381 millió euróra nőtt az egy évvel azelőtti 295 millióhoz képest. A Bouygues jelentése dicsérte a csoporthoz tartozó TF1 tévécsatorna és a Colas építőipari részleg teljesítményét is.


 A pályával nem vártak a perre

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a francia Bouygues magát a pályát megépítette, mivel ahhoz nem kell építési engedély, s csak a Kincsem Parkba tervezett komplexum kiszolgáló létesítményeinek – istállók, tribünök – felépítésével várta meg a per kimenetelét. 

Célegyenesben a magyar Bouygues


A magyar lóversenybarátok tábora fellélegezhetett idén ősszel, hiszen sok éves huzavonát követően végre elhárultak az akadályok a fővárosi Kincsem Parkban lévő lóversenypálya-komplexum befejezése elől. A Nemzeti Lóverseny Kft. (NL Kft.) és a francia Bouygues magyarországi leányvállalata, a Kerepesi úti Lóversenypálya Kft. vezetői október végén írták alá a két cég közötti beruházási és adásvételi szerződések módosítását, amely lehetővé teszi a további építkezést.


Az aláírással – legalábbis a remények szerint – egy hatéves történet végére tettek pontot. Az ÁPV Rt. ugyanis még 1998-ban értékesítette a 200 ezer négyzetméteres Kerepesi úti ügetőpályát a Bouygues magyar leányvállalatának, ahová a francia vállalat egy 120 millió dolláros, 170 üzlethelyiséget magába foglaló bevásárlóközpont felépítését tervezte. A francia beruházói csoport a Kerepesi úti ügetőpálya tulajdonjogának átadása fejében vállalta, hogy a mai kor igényeinek mindenben megfelelő galopp- és ügetőversenyek rendezésére alkalmas kombinált lóversenypálya-komplexumot épít a Kincsem Parkban. A tervbe vett fejlesztés gyors megvalósítását megakadályozta, hogy az osztatlan közös tulajdont képező terület kisebbségi tulajdonosa, a Ficsór Kft. nem járult hozzá az építkezés megkezdéséhez. A kibontakozó pereskedés évekig hátráltatta az építkezést.


 BS: hosszú hibalajstrom

A Budapest Sportarénát – szerencsére – nagyjából befejezte a Bouygues. Igaz, nem a megadott határidőre, s számos garanciális hibával, továbbá tetemes kötbér kifizetése mellett. Szakértők szerint ennek oka, hogy a tender elnyerése érdekében eleve teljesíthetetlen feltételeket vállaltak a franciák.  


A veszteséges lovi világszenzáció


Az építkezés újrakezdésével jó esély van arra, hogy a jövő évi szilveszteri ügetőfutamot már az új pályán, a Kincsem Parkban rendezhetik. A hazai lóversenyezés „szénájának” rendezéséhez az új pálya elkészülte azonban korántsem elegendő.

Jelenleg ugyanis – a világon egyedülálló módon – évi 600 millió forint veszteséget termel a ágazat. Talán a korszerű informatikai rendszerrel ellátott országos fogadóhálózat kiépítése lehet a megoldás, ám ennek még a tervei sem készültek el.


 

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Magyar modell: bizonygatják, hogy felkészültünk a második hullámra, de a szakadék szélén állunk

Úgy tetszik, stratégiát váltott és mindent egy lapra tesz fel az Orbán-kormány: a fertőzöttek száma már nem fontos, csak a halálesetek elkerülése és az ország működése. Csakhogy sem a tesztelés, sem a kontaktkutatás, sem a járványügy nem működik olajozottan. Ez veszélyes kombináció lehet, és bár a kormány szerint az egészségügy felkészülten várja a betegek érkezését, ezzel ellentétes hírek is érkeznek.

Emberevéssel vádolt cigányokat végeztek ki a Nyúzóvölgyben

Az évszázad Európát is megrázó büntetőügyében több mint 200 vándorcigányt vádoltak 31 gyilkossággal és emberhús fogyasztásával 1782 nyarán Kemencén. Az elrettentésnek szánt durva és megalázó kivégzéseknek az uralkodó közbelépése vetett véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.