Belföld

Biztonságos VPN – mobil internetezőknek

A Stonesoft Corporation megoldásával egy adott mobilszolgáltatón keresztül teljes értékű és biztonságos VPN-t (Virtual Private Network-öt) használhatnak azok, akik mobil eszközzel kapcsolódnak az internetre.

Budapest, 2003. december 10. – A Stonesoft Corporation – a vállalati szintű biztonsági, valamint magas rendelkezésre állást és terhelésosztást biztosító szoftverek vezető szállítója – olyan biztonsági megoldást szállít a szlovén Si.mobil mobilszolgáltatónak, amely segítségével a mobil eszközökkel internetezők egy teljes értékű VPN (Virtual Private Network – virtuális magánhálózat) biztonságával, de ugyanakkor gyorsan és hatékonyan folytathatnak információcserét a virtuális hálózaton belül.

A mobil virtuális magánhálózatok (Mobile Virtual Private Network, MVPN) szerepe rohamosan nő a mobilfelhasználók és az Internet között zajló üzleti információcserében. Tekintve, hogy nyilvános hálózatokon továbbított adatokról van szó, és a mobil üzleti kommunikáció rendkívül magas biztonsági szintet követel meg, a VPN-technológia egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

A VPN-technológia használata során a nyilvános hálózaton egy virtuális csatornát hoznak létre a két végpont között. A virtuális csatorna biztosítja, hogy az adatok a megfelelő rendeltetési helyre érkezzenek, illetve úgy kerüljenek titkosításra, hogy csak a címzett legyen képes dekódolni. A VPN-nel titkosított adatok kiegészítő redundáns adatokat is tartalmaznak, amelyek a mobil internetezésben használt GPRS-hálózaton folyó adatforgalom 20-40 százalékát is kitehetik, jelentősen terhelve a kommunikációs csatornák kapacitását.

Szlovénia második legnagyobb mobilszolgáltatója, az Si.mobil a Stonesoft tűzfal megoldásával kínál a GPRS-felhasználók számára MVPN–szolgáltatást, amelyhez nincs szükség külön VPN-kliensre vagy VPN-szoftverre. A mobil felhasználó hívása GPRS-en keresztül érkezik az Si.mobil kapcsolóegységébe, ahonnan a StoneGate egy VPN-csatornát nyit a felhasználó vállalati hálózat felé. Az adatok cseréje VPN-en zajlik a vállalati hálózat és a StoneGate között, míg a StoneGate és a végfelhasználó között GPRS-en. Ha szabványos VPN-technológiát használtak volna a GPRS-hálózaton, az akár 40 százalékot is elérő kapacitásveszteséget okozott volna. A végeredmény az, hogy a végfelhasználó elérheti vállalati hálózatát és saját környezeti beállításait külön VPN-kliens és -szoftver nélkül, és nem tapasztal lassulást a titkosított csatorna miatt. Különösen értékeseknek bizonyultak a StoneGate illeszkedési funkciói, amelyek lehetővé tették, hogy bármilyen IPsec-szabványú termékkel sikeres VPN-csatorna jöjjön létre.

A Stonesoft által szállított StoneGate tűzfal jelenti azt a megoldást, amely nem csak biztonságot nyújt a VPN-hez kapcsolódó mobil felhasználónak, de jobb teljesítményt is. „A StoneGate-et kialakításánál fogva rendkívül könnyű kezelni, és ami meghatározó, hogy akadálymentesen csatlakoztatható más szállítók tűzfalaihoz és VPN-rendszereihez. Ugyanakkor a StoneGate magas szintű rendelkezésre állást biztosító felépítése a telekommunikációs környezetben szükséges megbízhatóságot nyújtja a rendszer számára” – mondta Andrej Stajič, a Si.mobil informatikai vezetője.

A StoneGate centralizált, vállalati szintű felügyeleti rendszerével és nagy teljesítményű felügyeleti eszközeivel jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs terhek. A tűzfalak operációs rendszere a kezdeti beállítások után nem igényel külön adminisztrációt – valójában láthatatlan is marad. Támogatott funkciók még a szabály alapú sablonok, az öröklődés, részszabály-alapok, a többszörös adminisztrátori szint, a kiterjedt naplószűrési és –válogatási eszközök, valamint adott az a lehetőség, hogy a tűzfalak egyidejűleg felügyelhetők több grafikus felhasználói felületről is. A StoneGate felügyeleti rendszer rendkívül egyszerűen működtethető, és mivel lehetőséget ad arra, hogy különböző területeket lehatárolva különböző személyek eltérő felügyeleti jogokat kapjanak, ezért az adminisztrátorok nem tévedhetnek véletlenül rossz területre.

# # #

A Stonesoft Corporation-ről
A Stonesoft Corporation (HEX SFT1V) vállalati szintű hálózatvédelmi és magas rendelkezésre állást biztosító (cluster) megoldásokat fejleszt. A StoneGate™ tűzfal cluster és VPN kiváló védelmi és magas rendelkezésre állási funkciókat kínál az üzletmenet szempontjából kritikus alkalmazások számára. A StoneGate felhasználja a StoneBeatŽ díjnyertes terhelésosztási technológiáját is.

A fejlettebb, magasabb szintű hálózati biztonságot és az üzleti kapcsolatok folyamatosságát igénylő vállalatok a StoneGate-et választhatják, ha minden csúcskategóriás tűzfal- és VPN-megoldás közül a legalacsonyabb belépési költségű, a legjobb ár/teljesítmény arányú és a teljes élettartamra vetítve legalacsonyabb összköltségű alkalmazást keresik.

Az 1990-ben alapított Stonesoft Corporation nemzetközi központja Helsinkiben, amerikai regionális központja Atlantában (Georgia államban), csendes-óceáni regionális központja Szingapúrban található. További információk: www.stonesoft.com.

A PiK-SYS Kft.-ről
A PiK-SYS Kft. 1991-ben alakult, 100%-ban magyar tulajdonú magánvállalkozás, referenciái között olajipari cégek, bankok, biztosítók, államigazgatási és oktatási intézmények, kórházak, egyszemélyes vállalkozások és magánszemélyek is megtalálhatók. A PiK-SYS Kft. a McAfee termékeken kívül a Watchguard, a Glück & Kanja és a Packeteer biztonsági termékeinek hivatalos forgalmazója. A vállalat 2001-től a Stonesoft Corporation hivatalos magyarországi partnere.

A PiK-SYS Kft. több mint tíz éve forgalmazza a világ vezető IT biztonságtechnikai fejlesztőinek termékeit. Munkatársai arra törekszenek, hogy az általuk kidolgozott és kivitelezett megoldások tökéletesen megfeleljenek ügyfeleik igényeinek, és hosszú távon biztosítsák a rendszerek üzembiztonságát, teljesítményét.

További információ:
Jorma Turunen
CEO and president of Stonesoft Corporation
Tel. +358-9-476711
Email: jorma.turunen@stonesoft.com

Pistár Mária
ügyvezető igazgató
PiK-SYS Kft.
Telefon: 455 6000
Email: maria.pistar@piksys.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik