Belföld

Eltérő vélemények a tőzsde keddi alakulásásról

Eltérően értékelték a keddi tőzsdei kereskedési nap várható alakulását szakértők, abban azonban egységesen foglaltak állást, hogy az elhalasztott Mol kibocsátás határozza meg a piacot. A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX kedden 61 pontos növekedéssel 9328 ponton nyitott.

Réczey Zoltán a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője enyhénoptimista hangulatra, így kissé emelkedő árakra számít. Hangsúlyozta, hogy sem belföldön, sem külföldön nem várható a magyar piacot befolyásoló bejelentés.

Makray Péter, az Erste Bank befektetési Magyarország Rt. elemzője ezzel szemben mindenképpen negatív változásra számít kedden. Elmondta: a Mol részvények értékesítésének elhalasztása kedvezőtlenül hat a részvényárfolyamok alakulására, a piac várhatóan hektikusan alakul.

Imrek Viktor, az OTP Bank elemzője szerint is a Mol határozta volna meg a piacot. Az elemző drámai változást sem a Mol, sem más részvény árában nem vár, csendes piacra számít. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban az olajtársaság papírjainak ára amúgy is jelentősen lemorzsolódott, így a bejelentés ellenére nem várható további drámai csökkenése, kis mértékben azonban olcsóbbá válhat a papír. 

Emelkedő indexekre számítanak az európai tőzsdéken


Londoni értékforgalmazók szerint az európai részvénypiacokon kedden emelkedő irányzat várható a Wall Street előző napi ralija után és a Fed kamatdöntése előtt. A Texas Instruments felfelé módosított prognózisa után a figyelem a chipgyártókra összpontosul.


Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 részvényindex 25 pontos emelkedéssel, a frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 részvényindex 30 pont körüli emelkedéssel kezdhet kedd reggel.


Kedd reggel a New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései is felfelé mozogtak: a New York-i értéktőzsde fő mutatójának (DJIA) határidős jegyzése 12 pontos, a Nasdaq piac összetett mutatója 6,0 pont nyereségben volt. A DJIA hétfőn 102,59 pontos, azaz 1,04 százalékos emelkedéssel 9965,27 ponton zárt. A Nasdaq piac összetett mutatója hétfőn 1948,85 ponton zárt, 11,03 pontos, vagyis 0,57 százalékos nyereséggel.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik