Belföld

Ünnepi nyitvatartás-sokk – szentséges éj

A kereskedelmi alkalmazottak érdekképviselete a pertől sem riadna vissza, ha a vásárlók érdekeit a dolgozóké elé helyező bevásárlóközpontok alkalmazottai nem érnének haza a halászlére.

Idén már aligha változtat a „last minute” vásárlási szokásokon és a karácsonyi nyitva tartáson a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) nyilatkozata, amelyben arra próbálják rávenni az embereket, hogy
Ünnepi nyitvatartás-sokk – szentséges éj 1

álljanak ellen a kísértésnek és december 24-én délután már ne rohanjanak vásárolni, a kereskedőket pedig arra ösztönzik, hogy mihamarabb, ha lehet, délután 2 óráig zárjanak be. Biztató ugyanakkor az a magyarországi kiskereskedelmi láncok többsége (például az országos hálózatú Coop vagy a Smatch) által a szakszervezet ajánlásával tető alá hozott egyezség, amelyben a kereskedők garantálják a délután két órás zárást, így az alkalmazottak még tömegközlekedési eszközzel hazaérhetnek – mondta el a FigyelőNet érdeklődésére dr. Sáling József, a szakszervezet elnöke.

Stille Nacht – az idegeikre megy 

Az osztrák áruházi dolgozók érdekképviseletét is ellátó szakszervezeti csoportosulás, az ÖGB arra hívta fel az áruházak üzemeltetőinek figyelmét, hogy a karácsonyi bevásárlási roham során az áruházakban felcsendülő dalok egy idő után szó szerint a dolgozók idegeire mennek. A szakszervezet szerint a folyamatos karácsonyi daláradat miatt a kereskedelmi alkalmazottak egyfajta pszichológiai terror alatt állnak, ami gyakran odáig fajul, hogy előbb-utóbb ingerlékenyek és agresszívek lesznek. Érdekes módon a leginkább a Stille Nacht (Csendes éj) zavarja meg a dolgozók idegrendszerét, amelyet egy osztrák lelkész komponált 185 évvel ezelőtt. A dolgozók először önálló akcióba kezdtek több áruházban, követelve, hogy állapítsanak meg egyfajta dalkvótát, de a szakszervezet jogászai úgy vélték, hogy szervezett formában kell fellépni az elharapódzó karácsonyi láz ügyében.

Nagykarácsony

Az elnök rögtön hozzáteszi azt is: akadnak azért renitens cégek, amelyek kimaradtak a megállapodásból, és a „hagyományoknak megfelelőnél később” 4, illetve 3 órakor húzzák le a redőnyt karácsony napján (ők sorrendben a Tesco és a Spar). Az Auchan pedig – legalábbis Sáling József szerint – nem nyilatkozott az ünnepi nyitva tartásról a tárgyalások folyamán, a FigyelőNet azonban úgy értesült, hogy az óbudai nyitással egy út meg nem építése miatt késlekedő cég végül a 4 órás zárás mellett döntött. A szakszervezeti lobbi tehát, úgy tűnik, nem járt sikerrel.

Taxicsekk

A Tesco sajtóügyi képviselőjétől megtudtuk: a 4 órás nyitva tartás a vásárlók érdekeit szolgálja, de a dolgozók érdekei sem sérülnek. Mielőtt tehát valaki azt hinné, hogy ők a vásárlók miatt lekésik az utolsó buszt és ezzel az ajándékosztást, tévednek: s bár a sajtóosztályon nem tudták megmondani, mikor indulnak az utolsó tömegközlekedési eszközök szenteste, biztosítottak minket, hogy minden dolgozót taxicsekkel látnak el karácsony alkalmából. Hasonló ügyben kerestük az Auchan képviselőit is, ám e cikk elkészültéig nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot.

A törvény szigora…

A belkereskedelemről szóló hatályos törvény 19. § /1/ bekezdése kimondja:
„ Az üzletek nyitva tartását úgy kell megállapítani, hogy megfeleljen az ellátási követelményeknek, valamint a lakosság vásárlási szokásainak, életkörülményeinek és munkafeltételeinek, és tekintettel legyen a kereskedelmi dolgozók élet- és munkakörülményeire is.”

Próbaper

December 24-e persze csak egy, ráadásul az utolsó a napok közül, amikor a kereskedelmi alkalmazottaknak feszített tempóban kell helyt állniuk. A roham – egyre hosszabb nyitvatartási idő, esetenként éjfélig nyúló vagy éjjel-nappali üzemmód, a heti pihenőnap nélküli munka – már novemberben derekán elkezdődik, az áruházak is többnyire ekkor öltöznek „karácsonyi” díszbe.

A KASZ szerint, mivel a december 24-ei, késő délutánig megállapított nyitva tartás nincs tekintettel a kereskedelem dolgozóinak társadalmi szokásokon alapuló életkörülményeire, az ennél tovább árusító helyek törvényt sértenek. Sáling József nem tartja kizártnak, hogy ha ilyen módon sérülnek a munkavállalók érdekei, akkor próbapert kezdeményeznek az érintett kereskedő ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik