Belföld

Medgyessy szerint nincs válságban a forint

Medgyessy Péter szerint nincs válság a forint gyengülését követően, és a kormányfő bízik abban, hogy az árfolyam normalizálódásával rövid időn belül csökkenthetők a kamatok.

A miniszterelnök a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este elmondta: a jegybanki kamatemelés nyomán keletkezett 30-35 milliárd forint kamatteher többletet a költségvetésen belül kell kigazdálkodni. Hozzátette: szigorúbb feltételrendszert kell kialakítani az intézményeknél, ami azt jelenti, hogy bizonyos pontokon takarékosabban kell gazdálkodni. “Ehhez parlamenti felhatalmazás nem kell” – közölte Medgyessy Péter. A kormányfő leszögezte: ragaszkodik ahhoz, hogy a költségvetés hiánya jövőre 3,8 százaléka legyen a bruttó hazai terméknek(GDP).


Ezt egy olyan elemnek nevezte, amit mindenféleképpen be fog tartatni. A miniszterelnök szavai szerint a magyar gazdaság alapjai jók, jó a gazdasági szerkezete is, s az elmúlt 15 év beruházásainak eredményeképpen fejlett technológiák jelentek meg, a magyar gazdaság export- és versenyképes. “Hosszú távon pedig ez határozza meg, hogy egy valuta mennyit ér” – hangsúlyozta. Medgyessy Péter kiemelte: a termelés és a beruházások nőnek, vagyis a gazdaságban beindultak azok a folyamatok amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bizalom erős legyen. Úgy vélte: a pénzügyi “cirkusz” abból adódik, hogy egyrészt beindult egy spekulációs áramlat a forinttal szemben, másrészt a 2000-2001, és részben a 2002-es év gazdaságpolitikájának következményeként van egyfajta bizalmatlanság.


“Azt gondolom, hogy az előző kormánynak bizony vétkei vannak ebben a kérdésben, hiszen egy olyan időszakban amikor mindenki arra törekedett, hogy lehet az exportpiacokat megőrizni, ők úgy gondolták, a belföldi értékesítést kell növelni” – mondta a miniszterelnök. Ez pedig Magyarországon hosszútávon nem tartható – tette hozzá. “A forint gyengülése kellemetlen és rossz dolog, de nem válság” – hangsúlyozta Medgyessy Péter, jelezve: nem tartotta szükségesnek, hogy a forint gyengülése hírére hazatérjen külföldről, mert ez azt jelezte volna, hogy katasztrofálisan nagy gond van.


A jegybankelnök és a pénzügyminiszter közötti összhangot firtató kérdésre Medgyessy Péter elmondta: az elmúlt hetekben is volt összhang, amit erősíteni kell. Hangsúlyozta, hogy a szándékok közösek, a forintnak egy reális árfolyamát tartják szükségesnek. “Amennyiben ez a reális árfolyam kialakult, nyugodtan lehet a kamatokat is csökkenteni” – mondta, hozzátéve: nagyon bízik abban, hogy ez a következő napokban előfordulhat. A miniszterelnök bízik abban, hogy a magas kamatszint nem lesz tartós, ez ugyanis fékezi a beruházásokat, pedig a jövő év elképzeléseik szerint az építkezés éve lesz. Medgyessy Péter kérdésre válaszolva elmondta: László Csaba pénzügyminiszter lemondásáról nem tárgyaltak, a jegybank elnökét pedig meghatározott időre nevezték ki.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik