Belföld

A Sándor-palota írásban és képben

A Sándor-palota írásban és képben című -az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent - kötet bemutatóját tegnap tartották a budavári épületben, a mai Köztársasági Elnöki Hivatalban.

A magyar társadalom közjogi szerkezetének sorába sok évszázaddal ezelőtt becsatlakozott Buda. A királyi város területe, a Vár épületei közül a Sándor-palota is számos fontos történelmi eseménynek volt helyszíne – mondta köszöntőjében Mádl Ferenc államfő. A hiánypótló munka egyszerre tudományos ismereteket összegző és közműveltséget bővítő olvasmányos kötet, amely jól szolgálja az idegenforgalmat is – vélekedett a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója. Bodó Sándor szólt arról: a területen a katonai funkciójukat elvesztett kaszárnyákat Sándor Vince gróf vásárolta meg a kincstártól 1803-ban. A gróf és felesége, Szapáry Anna építkezései révén jött létre az építtető nevét viselő palota. Az 1806-ban elkészült főúri lak története szinte a kezdetektől összeforrt a politikával, a palotában koronás fők találkozójára is sor került.
Sinkó Katalin főszerkesztő elmondta, hogy a kiadvány szerzői a felújításban részt vett szakemberek, régészek, művészettörténészek, építészek. A reprezentatív könyv első része archív fotók és képek segítségével tekinti át a főúri épület történetét, kitekintéssel azokra az eseményekre, amelyek falai között játszódtak. A második részben a palota mai, felújított épületével ismerkedhetnek meg az olvasók teremről teremre haladva. A világháborúkban súlyos károkat szenvedett, évtizedekig a pusztítás nyomait viselő épület felújítása 2000 őszén kezdődött, s ez év januárjában költözött oda a köztársasági elnök és hivatala.
A könyv látványterve Czakó Zsolt munkája. A fotókat Szentiváni János, Zsitva Tibor, Kovács Tamás és Bokor Zsuzsanna készítette. A kötet kivitelezését a Gyomai Kner Nyomdában végezték. A Sándor-palota írásban és képben című könyv angol és német nyelven is megjelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik