Belföld

Vizsgálják a Jukosz adóügyeit

Az adóügyekért felelős orosz minisztérium vizsgálja jelenleg a Jukosz adóoptimalizálási módszereit - közölte pénteken Alekszej Kudrin, pénzügyminiszter

Kudrin elmondta: a Jukosz 5 milliárd dollárral csökkentette adóját különféle adóoptimalizálási lépésekkel, és ezek közül néhány biztosan törvényes volt – tette hozzá az orosz pénzügyminiszter.

Ez volt az első megerősítése annak, hogy az adóügyi minisztérium valóban adóvisszaéléssel vádolja a Jukosz-t. A cég visszautasítja az adócsalás vádját. Kudrin szerint, ha a minisztérium vizsgálata visszaélést tár fel, ezért bíróság előtt kell felelni.

Korábban az orosz Kommerszant és az Izvesztyija elemzőket idézett, akik szerint az ötmilliárdos adómulasztás és a korábbi csalási vádakban megjelölt egymilliárd dolláros károkozás együtt már lehetővé teszi, hogy az orosz állam igényt tartson a Jukosz-részvények 20-26 százalékára. Így a vizsgálati fogságban levő volt Jukosz-vezérnek, Mihail Hodorkovszkijnak nem kell választania többé, hogy az államnak vagy a kisebb fúziós partnernek, a rivális Szibnyeftnek adja-e át a Jukosz feletti ellenőrzést – írta a Kommerszant.

A lapok szerint a Jukosz adócsalása abban állt, hogy “problémás bankokon” keresztül fizetett, illetve kedvezményes adózási sémákat használt fel jogellenes módon. A Jukosz-részvények 44 százalékát birtokoló Menatep csoporthoz közeli forrás szerint az adóhatóság levele válasz arra, hogy a Jukosz elutasította a Sibnyeft ajánlatát, amely az egyesülés fenntartása fejében az ellenőrzést követelte, bennfentesek szerint a Kreml támogatásával.

A The Moscow Times értesülése szerint Roman Abramovics, a Sibneft fő tulajdonosa előzetesen megvitatta javaslatát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek nem volt ellenvetése. Amikor az ügyészek, még novemberben, befagyasztották a Jukosz-részvények 40 százalékát, akkor gyakorlatilag Abramovicsot tették meg az egyesítendő Jukosz-Szibnyeft fő részvényesévé – emlékeztetett a lap.

Az egyesülés keretében a Jukosz 3 milliárd dollárt fizetett, és saját részvényeinek 26 százalékát adta cserébe a Szibnyeft 92 százalékáért. A Jukosz pénteken három óra körül 10,24 dollár volt a moszkvai RTS-tőzsdén, 8,00 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 11,13 dolláros zárónál. A Jukosz részvényeiből spekulációs felvásárlás volt csütörtökön, a papír 0,63 százalékos nyereséggel fejezte be a napot. Ugyanakkor a Szibnyeft 2,50 dollár volt péntek délután, 3,85 százalékkal olcsóbb a 2,60 dolláros csütörtöki zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik