Belföld

Románia is gázprivatizációra készül

A román kormány meghirdette két regionális gázszolgáltató, a Distrigaz Sud SA és a Distrigaz Nord SA privatizációját.

A bukaresti kormány pénteken közölte, hogy azok a vállalatok, amelyek egyenként 51 százalékos részesedést akarnak szerezni a gázszolgáltatókban, 2004. január 14-ig tehetnek ajánlatot.

A román gázszolgáltatók privatizációjában csak olyan vállalatok vehetnek részt, amelyeknek az éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd dollárt és vannak szakmai tapasztalataik a gázszolgáltatásban. A lehetséges vevők listáját január 23-án teszik közzé. A Ruhrgas és a Wintershall német gázipari cégek, az orosz Gazprom és az olasz Enel már korábban jelezte érdeklődését a két román gázszolgáltató iránt.

Már november elején közölték: a két gázszolgáltatóban egyenként 30 százalékos állami tulajdonhányadot adnak el, de a stratégiai befektető a részesedését akár 51 százalékra is növelheti a kibocsátott vállalati részvények megvásárlásával. A Dél-román gázszolgáltató Distrigaz Sud tavalyi nettó nyeresége 6,35 millió euró volt 450 millió euró forgalommal.

Románia arra számít: 2007-ben csatlakozik az Európai Unióhoz, és számos közüzemi cégét tervezi eladni, hogy készpénzhiánnyal küszködő energiaszektorában végrehajthassa a reformokat és becsalogassa a külföldi tőkét.

Románia a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásokban egyebek között azt vállalta, hogy jövő év márciusáig magánosít két állami gázszolgáltatót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik