Belföld

A parlamenti honatyák küzdősportokkal edzenének

Változatlanul a labdarúgás a legnépszerűbb sportág az országgyűlési képviselők körében, az elmúlt időszakban ugyanakkor egyre nagyobb az igény egy parlamenti küzdősport-szakosztály létrehozására - mondta Polányi Tamás, a Parlament Sportegyesület (PASE) ügyvezető elnöke.

“A képviselőknek legfeljebb 10-15 százaléka, 40-60 ember sportol rendszeresen az egyesület különböző szakosztályaiban” – közölte az ügyvezető elnök, aki főállásban az integrációs bizottság tanácsadója.

A PASE 1992-ben alakult, jelenlegi elnöke Keller László (MSZP). Tíz szakosztályban sportolhatnak a képviselők, ám csak a labdarúgók, a kézi- és kosárlabdázók, a teniszezők, a fallabdázók és a természetjárók szakosztálya számít igazán aktívnak. Parlamenti sportszakosztály akkor alakulhat, ha azt legalább tíz képviselő vagy parlamenti dolgozó kezdeményezi.

Jó esély van arra, hogy hamarosan megalakul egy küzdősport szakosztály, amelynek színeiben a wing-tsun kungfuban mesterfokozatot szerzett Simicskó István fideszes politikus mellett többek között az ökölvívás és a thai-box iránt érdeklődő képviselők is tréningezhetnek.

Doszpot Péter (MSZP) korábban sotokan karatézott, a szintén szocialista Burány Sándor négy éve kendózik. Simicskó István elmondta: hetente egyszer szívesen tartana általános önvédelmi edzéseket képviselőtársainak. Erre a képviselői irodaház pincéjében két kisebb tornaterem is rendelkezésre áll.

A futball-szakosztály csapata – meghívásoknak eleget téve – évente 80-100 mérkőzést játszik. A legismertebb játékosok közé tartozik Keller László, Veres János, Gedei József, Hajdu László (MSZP), Orbán Viktor, Varga Mihály, Bánki Erik, Tállai András, Glattfelder Béla, Áder János, Kövér László, Mádi László (Fidesz), Gémesi György, Csampa Zsolt, Pichler Imre (MDF), Wekler Ferenc, Gusztos Péter, Világosi Gábor (SZDSZ).

Ami a nemzetközi színteret illeti, a parlamenti focisták az elmúlt években megmérkőztek többek között az angol és a francia honatyákkal, a visegrádi együttműködésben részt vevő másik három ország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia parlamenti csapatával külön tornát rendeztek.

Idén márciusban a Lengyelország-Magyarország Európa-bajnoki selejtező-mérkőzés előmeccseként a két parlamenti válogatott is összecsapott – 6-1-re a magyarok nyertek. Jövőre a tervek között szerepel egy ausztriai, egy szlovéniai és egy törökországi mérkőzés. “Hosszú távú elképzelés, hogy megfelelő anyagi háttérrel Magyarországon rendezzük meg a parlamenti futballválogatottak Európa-bajnokságát” – mondta Polányi Tamás.

A parlament költségvetésében szerepel egy kisebb tétel a PASE-ben sportolók utazásainak és felszerelésének fedezésére, amit egészen a közelmúltig különböző cégek, létesítmények támogatása egészített ki. “A szponzorok segítsége nagyon fontos volt, ám a sportegyesület elnöksége nemrég úgy döntött, leállítja a további támogatások elfogadását, mivel a jelenlegi politikai légkörben szinte lehetetlen kikerülni az elkötelezettség vádját” – mondta Polányi Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik