Belföld

Magyarországra vagy a csehekhez menne a Daihatsu

A Népszabadság információi szerint a Toyota tulajdonában lévő Daihatsu európai gyártóhelyet keres. A japán cég listáján jelenleg két kelet-közép-európai helyszín, Magyarország és Csehország szerepel.

Az egyik a már korábbi külföldi autógyártók által is megfelelőnek tartott Tatabánya–Oroszlány térsége. A cég jelenleg a kiválasztott régiók infrastrukturális lehetőségeit, a számításba jöhető támogatásokat és a munkaerőpiacot vizsgálja, a végleges döntés 2004-ben várható.

A Toyota jelenleg a világ harmadik legnagyobb autómárkája, 2002-ben 6,3 millió gépkocsit gyártott, ez 9 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A japán konszernhez tartozik még a világszerte forgalmazott Daihatsu, Lexus, a csak észak-amerikai piacon árusított Scion kisautómárka, valamint a Hino busz- és haszongépjármű-márka.


A Toyota jelenleg Európában több bázissal és évi 400 ezer darabos kapacitással rendelkezik, ám ezt bővíteni akarja, mert a tervezettnél gyorsabban nőnek eladásai. Az általános, 1,5 százalékos visszaesés ellenére 2003-ban, január elsejétől december elsejéig 700 ezer új autót adott a Toyota Európában, ez 8 százalékkal több, mint tavaly.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik