Belföld

Intelligens bróker a neten

A vBroker olyan interaktív, internetes környezetben működő oktatási és szimulációs portál, amely a tőzsdék és pénzpiacok működésével foglalkozik, a legmodernebb internetes technológiák és a mesterséges intelligencia kutatási eredményeinek felhasználásával.

Az interaktív rendszer alkalmas a tőzsde működésének megismertetésére és az ismeretek kamatoztatására – szimulációk és játékok formájában. A honlapra bejelentkező felhasználók egy intelligens ágenssel beszélgetve juthatnak hozzá a szükséges információkhoz. A kommunikáció magyarul folyik. A rendszer használatakor a felhasználó kiválaszt egy „virtuális tanácsadót”, aki segíti az ismeretek elsajátításában.

A Chat-bot olyan szoftver-komponens, amely a mesterséges intelligencia-kutatás, a természetes nyelvek feldolgozása, és egyéb fejlett módszerek segítségével kommunikál a felhasználóval. Tudásbázissal rendelkezik, az abban tárolt adatokról felvilágosítással szolgál. A beszélgető komponens virtuális személyiséggel, illetve grafikus (animált) képpel is rendelkezik. A virtuális tanácsadó személyisége folyamatosan változik, alkalmazkodik a felhasználóhoz, mivel fejlett érzelmi modellel rendelkezik.

A friss tőzsdei és pénzügyi adatokat az Inter-Európa Bank szolgáltatja a vBroker.hu számára. A portál tananyagát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA képzésén folyó Pénzügyi piac kurzus alapján állították össze – az egyetem közreműködésével.

A mesterséges intelligencia felhasználása viszont újszerű az oktatásban. A vBroker portál célközönsége javarészt 18-35 év közötti, a tőzsdét még nem ismerő, de az iránt érdeklődő, aktív internet-felhasználókból, egyetemistákból illetve olyan értelmiségiekből áll, akik nem járatosak a tőzsdézés témakörében, bár más területen jelentős sikereket értek el.

Tőzsdei szimulációk – tőzsdejáték

A portál felhasználói az elméleti tudásukat szimulált környezetben, tőzsdejáték során ki is próbálhatják. A tőzsdejáték a tananyagok bemutatása, elsajátítása után indul a honlapon 2004 februárjában.

A felhasználók bizonyos kiindulási összeget kapnak, amelyet befektethetnek, forgathatnak. Céljuk a kialakított portfolió értékének maximalizálása, egy adott időszakon belül minél nagyobb profit elérése. A felhasználók között versenyek indíthatók.

A szimuláció aktuális adatokkal, közel valós időben (késleltetett, de folyamatosan frissített árfolyam-adatokkal) valósul meg. A kiindulási helyzet valós – a magyar tőzsde adatait jeleníti meg.

Az AITIA Rt. – www.aitia.ai

A cég jogelődje 1999-ben jelent meg a magyar IT piacon, 2002-ben alakult meg az AITIA Rt, mely 100%-os magyar tulajdonú. A vállalat az Infoparkban mesterséges intelligencia kutatással, beszédfelismeréssel, intelligens ágensekkel, távközlési fejlesztésekkel, internetes portálkészítő rendszerekkel foglalkozik, jelentős beszállítója magyar és nemzetközi cégeknek, állami hivataloknak. A cég 2002-es forgalma meghaladta a 300 millió forintot, amelyet 2003-ban sikerült felülmúlni. Az rt. 50-nél több munkatársat foglalkoztat, kutató-fejlesztő szakembergárdája kiemelkedő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemmel valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel szoros a fejlesztői kapcsolat, több közös projektet jelenleg is zajlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik