Belföld

Felfüggesztette rendkívüli közgyűlését a Malév

A kormány támogatja a Malév tőkerendezését - közölte a légitársaság pénteki rendkívüli közgyűlését követően.

A Malév Rt. rendkívüli közgyűlése a hét utolsó munkanapján megkezdte ugyan munkáját, ám ezt felfüggesztették a légitársaság tőkerendezéséig. A társaság szerint a közgyűlés előreláthatólag még ebben a hónapban folytatódhat, és megtörténhet a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásainak megfelelő tőkerendezés.

A részvényesek elfogadták a társaság új javadalmazási és adatvédelmi szabályzatát is. A törvény szerint tőkepótlás szükséges abban az esetben, ha egy társaság saját tőkéje az alaptőke 50 százaléka alá csökken. László Csaba, pénzügyminiszter a Malév tőkepótlásáról egy hete úgy nyilatkozott, hogy “költségvetési szerepvállalaásra nem kerülhet sor”. A Malév privatizációját megelőző vizsgálatok folynak, bár igen időigényesek. A privatizáció azonban még ebben a ciklusban befejeződik – mondta el a pénzügyminiszter.

A Malév alaptőkéje jelenleg 11,7 milliárd forint. A légitársaság féléves adatai egyelőre nem nyilvánosak, tavaly a konszolidált adatok szerint az árbevétel 105,183 milliárd forint volt, míg az üzemi veszteség 7,154 milliárd forint, a mérleg szerinti veszteség pedig 5,571 milliárd forint volt. A Malév közgyűlése legutóbb két éve, decemberben döntött a társaság alaptőkéjének négymilliárd, illetve tőketartalékának 5,2 milliárd forintos emeléséről.

A Malév Rt. rendkívüli közgyűlése megállapította, hogy a cégnél vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek a törvényes határidőn belül maradéktalanul eleget tettek ebbéli kötelezettségüknek – írja a Napi Online. Az üvegzseb-törvény rendelkezései alapján a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselőinek és felügyelő bizottsági tagjainak vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amennyiben a gazdálkodó szervezet jegyzett tőkéje meghaladja az ötszáz millió forintot. A törvény hatályba lépésekor tisztségben lévő személyek esetében a határidő 2003. szeptembere volt.

Közös járatot indítana a Malévvel az SN Brussels Airlines



Szívesen indítana közös repülőjáratot Budapest és Brüsszel között a Malévvel az SN Brussels Airlines – mondta a belga légitársaság vezérigazgatója Peter Davies.

A belga légitársaság október 27-én indította el járatát Budapest és Brüsszel között. A 86 férőhelyes járat kihasználtsága 40-50 százalékos – mondta a vezérigazgató. A belga légitársaságnál úgy látják, hogy a két város közötti forgalom folyamatosan bővül, így újabb járatokra is szükség lesz. Az üzleti utazók mellett a turisták is egyre nagyobb számban vehetik igénybe a légitársaság várakozási szerint a Budapest és Brüsszel között közlekedő járatokat.

A vezérigazgató elmondta: mindezek fényében bíznak benne, hogy a Malév is lát lehetőséget közös járat üzemeltetésére. Az SN Brussels Airlines már működtet közös járatokat a cseh és lengyel nemzeti légitársaságokkal a két ország fővárosába – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Peter Davies hangsúlyozta: elsősorban nem a helykihasználtságot, hanem a bevételek nagyságát tekintik a fontosnak. A Budapestre közlekedő járat ebben a tekintetben már nagyon közel van a nyereséges működéshez – tette hozzá. Példaként azt említette: hogy a csődbe ment Sabena 70 százalékos kihasználtság mellett sem tudott nyereségesen működni.

Az SN Brussels Airlinesnél nem tekintik versenytársnak a fapados légitársaságokat. Peter Davies meglátása szerint a fapados légitársaságokat annyira “árérzékeny” utazók veszik igénybe, hogy ha azok megszűnnének valószínűleg 90 százalékuk nem is repülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik