Belföld

Az ENI kilépett a Petrom-pályázatból

Az olasz ENI olajtársaság pénteken visszalépett: mégsem pályázik a román Petrom olajvállalatra - közölték a román gazdasági minisztériumban pénteken.

Így a pályázaton már csak heten vesznek részt, egyelőre nem kötelező ajánlattal: a Mol Rt., a lengyel PKN Orlen, az osztrák OMV, az amerikai Occidental Oil and Gas Corp., az orosz OAO Gazprom, a görög Hellenic Petroleum SA és a svájci Glencore.


A román kormány november végén jövő február végéig meghosszabbította a kötelező erejű ajánlatok beérkezési határidejét az eredetileg megadott január 31-ről. A nyertest március 31-én tervezik megnevezni. A Petrom 93 százaléka a román kormány tulajdonában van. Az első lépcsőben a Petrom 33,34 százalékát privatizálják, majd a nyertesnek a későbbiekben 51 százalékra kell növelnie részesedését.


A Petrom Románia legnagyobb olajvállalata, évente 44 millió hordó kőolajat és 6,1 milliárd köbméter földgázt termel. Két finomítójának együttes kapacitása 58 millió hordó évente és kiskereskedelmi hálózata 700 töltőállomást foglal magában. A Petromnak leányvállalata van Türkmenisztánban, Kazahsztánban, Indiában és Törökországban. A Petrom 60 ezer főt foglalkoztat, forgalma 2,2 milliárd dollár. Első kilenchavi nettó nyeresége 1200 milliárd lej (35,63 millió dollár) volt, a tavalyi első kilenchavi 1480 milliárd lej helyett.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik