Belföld

Egymilliárdos fejlesztéssel új határátkelőhely épül

A keleti országrészben a határ menti területek látványos fejlődését is jelzi a csaknem egymilliárd forintos beruházással elkészült nyírábrányi határátkelőhely - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára pénteken a határállomás átadásakor.

“Az új átkelő a határ menti területek felzárkózását is segíteni fogja” – tette hozzá Veres János. A felzárkózás alapja a gazdasági élénkülés – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az elmúlt háromnegyed évi növekedés hatásai várhatóan a határ menti térségekbe is eljutnak.

Reményét fejezte ki, hogy belátható időn belül Románia is az Európai Unió tagja lesz, és megszűnnek a határok. Emlékeztetett: Nyírábrány külterületén 1970. február 12-én nyílt meg a határátkelő; akkoriban kis számú gyalogos forgalom ellenőrzése volt a jellemző a vámhivatalra. Az átkelő faszerkezetű épülete 1984-ben leégett, majd ideiglenes jelleggel katonai sátorban, 1987-től pedig konténerben helyezték el a határállomáson szolgálatot teljesítőket.

Az új korszerű határátkelő beruházási munkálatai 2001 decemberében kezdődtek; 950 millió forintos beruházás eredményeként irányonként két-két személygépkocsi és egy-egy busz sávot alakítottak ki, továbbá 826 négyzetméteres kezelőépületet hoztak létre.

Nagy János vezérőrnagy, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka az átadást követő sajtótájékoztatón elmondta: még ebben a hónapban Barcson és Tompánál adnak át új határátkelőket. Tájékoztatása szerint ezek a határállomások – mint az idén a keleti határszakaszon már átadott csengersimai, vállaji és beregszászi is – minden szempontból megfelelnek az európai uniós elvárásoknak.

Nagy János hozzátette: épül a VPOP új informatikai rendszere, már az Országgyűlés előtt van a nemzeti vámtörvény, valamint a vám- és pénzügyőrségnek az uniós jogállására vonatkozó törvénytervezete is.

Kérdésre válaszolva a VPOP parancsnoka elmondta: a határőrség létszáma az uniós csatlakozást követően a jelenlegi 7.850-ről 7.042-re csökken. “Ugyanakkor az észak-alföldi régióban 100-140 fős bővülés várható” – tette hozzá a vezérőrnagy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik