Belföld

Terrorizmusnak számít a szellemi tulajdon lopása

A szellemi tulajdon eltulajdonítása, függetlenül attól, hogy ennek révén gépek vagy babasampon készül-e, a terrorizmus egyik formája, és mindenképpen meg kell fékezni, állítja a genfi székhelyű szellemi tulajdonvédő világszervezet, a WIPO főigazgatója.

Kamil Idrisz kifejtette, hogy a szellemi tulajdon védelme létfontosságú a fejlődő országok gazdasági fejlődése szempontjából, és nem az „észak-déli” szembenállás következménye, hiszen ott van mindenütt. Idrisz elmondta, megrázta, amikor arról értesült, hogy gyerekek haltak meg, mert hamis sampont használtak, és emlékeztetett, hogy milyen veszélyekkel jár az olyan eszközök használata is, amelyek illegálisan egy ismert márkát másolnak.


A múlt hónapban az egészségügyi világszervezet, a WHO arról adott hírt, hogy a fejlődő országokban felhasznált gyógyszerek 25 százaléka hamisítvány vagy rossz minőségű másolat, melyek jobb esetben nem hatnak, de akár halálos is lehet a használatuk. Idrisz elmondta, hogy a szellemi tulajdon védelméből a fejlődő országok gazdaságilag akkor is hasznot húznak, ha polgáraik számára látszólag kedvezőbb a törvénytelen állapot (pl. az illegális CD-piac sok ázsiai országban). Ez ugyanis a fejlett országok szankcióit vonhatja maga után, amit sokkal jobban megszenved egy ország.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik