Belföld

Út nincs, mégis megnyílt az óbudai Auchan

admin
admin

2003. 12. 04. 14:41

Két magántelek megvásárlásának elhúzódása miatt nem kezdődhet meg az Óbudai rakpart út továbbépítése - közölte Tarlós István, Óbuda független polgármestere csütörtökön. Ennek ellenére az óbudai Auchan megnyitotta kapuit a vásárlók előtt.

A korábban “állami kézből kikerült telkek” megvásárlásáról az “ingatlan új tulajdonosai az Auchannal alkudoznak, emiatt nem tud megépülni a Jégtörő út” – mondta sajtótájékoztatóján Tarlós István.

Az ügy előzménye, hogy az áruház megépítésének feltétele a rakpart Jégtörő úti szakaszának közel egy kilométeres meghosszabbítása. S noha az út a jelen pillanatig nem épült meg, a bevásárlóközpont megnyílt a közönség számára.


A polgármester közlése szerint az önkormányzat azért adott ki ideiglenes használatba vételi engedélyt az áruháznak, annak ellenére, hogy a rakpart szakasz nem készült el, mert a főváros megállapodásban rögzítette: az akadályok elhárultával a cég által biztosított pénzt az út megépítésére fogja fordítani.


“A kerületi hatóságnak sem oka, sem lehetősége nem volt arra, hogy az engedélyt ne adja ki…” – fogalmazott a polgármester. Tarlós István egyúttal cáfolta, hogy az önkormányzat megszüntetné a bevásárló centrum melletti telephely Szentendrei úti bejáratát, és emiatt körülbelül 40 vállalkozás kerülhet a csőd szélére.


A tervezett útszakasz két – korábban a MÁV tulajdonában lévő – magánterületen haladna át, és a jelenlegi tulajdonosok az áruház szerint irreálisan magas áron kívánják csak azokat átadni.

A Fővárosi Önkormányzat az áruházat bízta meg a terület kisajátításával, de az ügy azóta már átkerült a Komárom Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatal elé.

Tarlós István emlékeztetett arra: amikor a MÁV 2000. tavaszán meghirdette az említett két telket, akkor a III. kerület felhívta a Fővárosi Önkormányzat figyelmét arra, hogy “ezeknek a telkeknek állami kézből való kiadása a fővárosi beruházású rakparti út építését akadályozni fogja”. “Ennek ellenére a telkek állami kézből kikerültek” (…) és most “az új tulajdonosok az Auchannal alkudoznak a területek áráról, emiatt nem tud épülni a Jégtörő út” – monda.

A sajtótájékoztatón részt vett kerületi szocialista, fideszes és szabaddemokrata politikusok közölték: jelenlétükkel kívánják demonstrálni, hogy az ügyben a testület valamennyi frakciója egyetért a polgármesterrel és nem tekintik politikai ügynek a kérdést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.