Belföld

Út nincs, mégis megnyílt az óbudai Auchan

admin

2003. 12. 04. 14:41

Két magántelek megvásárlásának elhúzódása miatt nem kezdődhet meg az Óbudai rakpart út továbbépítése - közölte Tarlós István, Óbuda független polgármestere csütörtökön. Ennek ellenére az óbudai Auchan megnyitotta kapuit a vásárlók előtt.

A korábban “állami kézből kikerült telkek” megvásárlásáról az “ingatlan új tulajdonosai az Auchannal alkudoznak, emiatt nem tud megépülni a Jégtörő út” – mondta sajtótájékoztatóján Tarlós István.

Az ügy előzménye, hogy az áruház megépítésének feltétele a rakpart Jégtörő úti szakaszának közel egy kilométeres meghosszabbítása. S noha az út a jelen pillanatig nem épült meg, a bevásárlóközpont megnyílt a közönség számára.


A polgármester közlése szerint az önkormányzat azért adott ki ideiglenes használatba vételi engedélyt az áruháznak, annak ellenére, hogy a rakpart szakasz nem készült el, mert a főváros megállapodásban rögzítette: az akadályok elhárultával a cég által biztosított pénzt az út megépítésére fogja fordítani.


“A kerületi hatóságnak sem oka, sem lehetősége nem volt arra, hogy az engedélyt ne adja ki…” – fogalmazott a polgármester. Tarlós István egyúttal cáfolta, hogy az önkormányzat megszüntetné a bevásárló centrum melletti telephely Szentendrei úti bejáratát, és emiatt körülbelül 40 vállalkozás kerülhet a csőd szélére.


A tervezett útszakasz két – korábban a MÁV tulajdonában lévő – magánterületen haladna át, és a jelenlegi tulajdonosok az áruház szerint irreálisan magas áron kívánják csak azokat átadni.

A Fővárosi Önkormányzat az áruházat bízta meg a terület kisajátításával, de az ügy azóta már átkerült a Komárom Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatal elé.

Tarlós István emlékeztetett arra: amikor a MÁV 2000. tavaszán meghirdette az említett két telket, akkor a III. kerület felhívta a Fővárosi Önkormányzat figyelmét arra, hogy “ezeknek a telkeknek állami kézből való kiadása a fővárosi beruházású rakparti út építését akadályozni fogja”. “Ennek ellenére a telkek állami kézből kikerültek” (…) és most “az új tulajdonosok az Auchannal alkudoznak a területek áráról, emiatt nem tud épülni a Jégtörő út” – monda.

A sajtótájékoztatón részt vett kerületi szocialista, fideszes és szabaddemokrata politikusok közölték: jelenlétükkel kívánják demonstrálni, hogy az ügyben a testület valamennyi frakciója egyetért a polgármesterrel és nem tekintik politikai ügynek a kérdést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Marjai János / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.