Belföld

Szekeres az MSZP hosszú távú gazdasági terveiről

Az igazságos társadalom és a dinamikus gazdaság nem egymást kizáró tényezők - hangsúlyozta Szekeres Imre, az MSZP alelnöke a párt közgazdasági tagozatának szerdai fórumán.

Az alelnök előadásában javaslatot tett a párt hosszú távú gazdaságpolitikai programjának fő elveire. Elmondta: az új politikai program lényege, hogy a szociáldemokrata értékek alapján precíz, egyértelmű gazdaságpolitikát határozzanak meg.
Az alelnök három elemben határozta meg az MSZP hosszú távú gazdaságpolitikájának lényegét. Ezek: a gazdaság adaptációs készségének és versenyképességének erősítése, az európai uniós csatlakozás gyors, zökkenőmentes lebonyolítása, valamint az esélyteremtő-gondoskodó állam kiépítésével az ország jelentős jövedelmi és területi megosztottságának csökkentése.

A három cél egyenrangú, csak együtt válhatnak prioritássá – hangsúlyozta Szekeres Imre. A jövő évi gazdasági folyamatokról szólva az alelnök elmondta: a gazdasági növekedés területén a legjelentősebb változás nem annak ütemében, hanem szerkezetében várható. A növekedés beruházás- és exportorientált lesz. Jövőre jelentősen enyhül az elmúlt két évre jellemző szerkezeti probléma, a fogyasztás a GDP-vel szinkronban fog nőni. A kivitel és a beruházási tevékenység bővül, jelentősen visszaesik viszont a fogyasztás bővülése.

A költségvetési politika elsődleges céljáról teljes az egyetértés az MSZP és a kormány között – mondta Szekeres Imre. Ezek a célok: az államháztartás hiányának csökkentése, az államadósság GDP-hez mért arányának mérséklése, középtávon egy kisebb és hatékonyabb államháztartás kialakítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik