Belföld

PKN – Mol fúzió: részvénykibocsátás lehetne az első lépés

admin
admin

2003. 12. 04. 15:06

A PKN Orlen szerint egy új Mol részvénykibocsátás lehetne az első lépés a két cég egyesülésének útján. A Mol egyelőre nem jelentett be ilyen döntést.

Zbigniew Wrobel, a PKN Orlen vezérigazgatója a Reutersnek elmondta, hogy a PKN 10-15 százalékos részesedést vásárolna a MOL-ból, a MOL a befolyó bevételt arra használhatná fel, hogy részesedést vásároljon a lengyel állam tulajdonában levő PKN papírokból. “Ez egyike a szóba jöhető lehetőségeknek, ám vannak más utak is” – mondta Wrobel a Reutersnek.

A két cég két héttel ezelőtt írt alá szándéknyilatkozatot az együttműködés szorosabbra fűzéséről. A MOL és a PKN jövő április végéig szabott határidőt arra, hogy az együttműködés lehetséges útjait megvizsgálják. A PKN korábban közölte, hogy a teljes egyesülés véleménye szerint 2005-re megvalósítható lenne.

A MOL nem jelentette be, hogy új részvényeket kívánna kibocsátani. A társaság részvényeinek nyilvános eladása jelenleg is folyik. “Még e hónapban kiválasztunk egy tanácsadót a MOL részvényeinek értékelésére” – mondta Wrobel egy olajipari konferencia szünetében a Reutersnek.

A Dow Jones értesülései szerint a PKN Orlen felügyelő bizottsága december 11-iki ülésén meneszteni kívánja a vezérigazgatói posztról Wrobelt, s a társaság más vezetői posztjain is változások várhatók. Wrobelt azzal vádolják, hogy májusban szerepe volt egy árfolyam manipulációban s megpróbálta befolyásolni egy, a társaságnál folyó független cég által végzett vizsgálat eredményét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.