Belföld

PKN – Mol fúzió: részvénykibocsátás lehetne az első lépés

A PKN Orlen szerint egy új Mol részvénykibocsátás lehetne az első lépés a két cég egyesülésének útján. A Mol egyelőre nem jelentett be ilyen döntést.

Zbigniew Wrobel, a PKN Orlen vezérigazgatója a Reutersnek elmondta, hogy a PKN 10-15 százalékos részesedést vásárolna a MOL-ból, a MOL a befolyó bevételt arra használhatná fel, hogy részesedést vásároljon a lengyel állam tulajdonában levő PKN papírokból. “Ez egyike a szóba jöhető lehetőségeknek, ám vannak más utak is” – mondta Wrobel a Reutersnek.

A két cég két héttel ezelőtt írt alá szándéknyilatkozatot az együttműködés szorosabbra fűzéséről. A MOL és a PKN jövő április végéig szabott határidőt arra, hogy az együttműködés lehetséges útjait megvizsgálják. A PKN korábban közölte, hogy a teljes egyesülés véleménye szerint 2005-re megvalósítható lenne.

A MOL nem jelentette be, hogy új részvényeket kívánna kibocsátani. A társaság részvényeinek nyilvános eladása jelenleg is folyik. “Még e hónapban kiválasztunk egy tanácsadót a MOL részvényeinek értékelésére” – mondta Wrobel egy olajipari konferencia szünetében a Reutersnek.

A Dow Jones értesülései szerint a PKN Orlen felügyelő bizottsága december 11-iki ülésén meneszteni kívánja a vezérigazgatói posztról Wrobelt, s a társaság más vezetői posztjain is változások várhatók. Wrobelt azzal vádolják, hogy májusban szerepe volt egy árfolyam manipulációban s megpróbálta befolyásolni egy, a társaságnál folyó független cég által végzett vizsgálat eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik