Belföld

Pártnézőpontok – Mi az igazság a magyar gazdaság folyamatait illetően?

Tállai András szerdán az MTI-nek úgy vélte, hogy szöges ellentétben vannak a valósággal a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott kijelentések a gazdasági folyamatokról.

“Meseszerű történetet hallhattunk” a szóvivői tájékoztatón a magyarországi költségvetési és gazdasági folyamatokról – jelentette ki a fideszes képviselő.

Véleménye szerint a kormány már nem irányítja a folyamatokat, hanem kullog az események után, “és mindig azt szeretné, ami éppen történik”. Utalt arra, hogy mostanában nőtt a költségvetési hiány és gyengült a forint, emelkedett a jegybanki alapkamat.

“Most kiderült, hogy a kormánynak éppen ez volt a szándéka” – jegyezte meg Tállai András. Mint mondta, az, hogy nem jegyezték le az állam által kibocsátott kötvényeket, azt jelzi, hogy a spekulánsok zsarolják a kormányt.

“Zsarolni pedig csak azt lehet, akinek takargatnivalója van” – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint a Medgyessy-kormány takargatnivalója az elmúlt másfél év “koncepciótlan gazdaságpolitikája”.

A Fidesz elnökség aggódó sajtóközleményt adott ki

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség ügyvezető elnöksége szerdán megbeszélést folytatott a magyar gazdaság nehéz és napról napra nehezebbé váló helyzetéről – áll a párt közleményében. A Fidesz aggasztónak tartja, hogy egyre több ember veszti el a magyar gazdaságba vetett bizalmát. A Szövetség ügyvezető elnöksége csatlakozik az MDF azon véleményéhez, amely szerint “a háromszázalékos kamatemelés nem más, mint egy gyászjelentés a magyar gazdaság helyzetéről”. Az elnökség véleménye szerint nyugodt, felelősségteljes magatartásra van szükség.

A Magyar Demokrata Fórum javaslatát, amely a költségvetés visszavonására és egy értelmes, átgondolt, megfontolt költségvetés megalkotására vonatkozik, a Fidesz vezetői figyelemre méltónak tartják. A Fidesz a mai napon felvette a kapcsolatot az MDF vezetőivel, hogy tárgyaljanak a javaslatról – olvasható a közleményben.

A kormány álláspontja

A kormány, a Pénzügyminisztérium és a jegybank között teljes az összhang abban, hogy a pénzpiaci mozgásokkal kapcsolatban mit kell és mit nem kell tenni – közölte Gulyás Erika kormányszóvivő-helyettes a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Beszámolt arról, hogy László Csaba pénzügyminiszter hazaérkezett az Egyesült Államokból, és – mint fogalmazott – ezekben a percekben is folynak a pénzpiaci mozgásokkal kapcsolatos szakértői tárgyalások.

Gulyás Erika emlékeztetett Medgyessy Péter miniszterelnök keddi, Brüsszelben tett nyilatkozatára, amely szerint a forint ellen spekulációs támadások zajlottak az elmúlt napokban. “A kormánynak, a jegybanknak és a Pénzügyminisztériumnak közös érdeke, hogy a forint erős maradjon” – idézte a kormányszóvivő-helyettes a miniszterelnök szavait. Gulyás Erika kijelentette: “a kormány biztos benne, hogy a spekulációs folyamatok hamarosan lecsillapodnak, mert a három intézmény törekvései ugyanabba az irányba mutatnak”.

A gazdaság általános helyzetével összefüggésben leszögezte: az történik, amit a kormány mindenképpen szeretett volna elérni. “Azaz a belső fogyasztás vezérelte gazdasági növekedés helyett egy hosszabb távon gondolkodó fejlődésbővülés induljon meg, amelyet a beruházások és különösen a vállalkozói tőke beruházásai határoznak meg” – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a kormány megvitatott egy, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait is figyelembe vevő jelentést a gazdaság helyzetéről. Gulyás Erika hangsúlyozta: egyértelműen pozitív elmozdulás érzékelhető az utóbbi hónapokban a gazdaság szerkezetében, a gazdasági folyamatokban. “A GDP a harmadik negyedévben növekedésnek indult, éves szinten 3 százalék körüli bővülés várható” – közölte.

A kormányszóvivő-helyettes szavai szerint az államháztartási hiány a tavalyi, kiugróan magas értékekhez képest csökken. Rámutatott arra, hogy Csillag István gazdasági miniszter ismertetése szerint a harmadik negyedévben 590 millió euró működőtőke érkezett az országba, az év egészében eddig ez 850 millió eurót tett ki. “Utoljára 1995-ben volt ilyen kiugróan jó ez az adat Magyarországon” – mondta Gulyás Erika. Kijelentette: 2004-ben kedvező nemzetközi élénkülés mellett már érezhető lesz a visszatérés az export- és beruházás-vezérelt gazdasági pályára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik