Belföld

Oroszország kiszorul a poszt-szovjet térből

Az Egyesült Államok tervszerűen kiszorítja Oroszországot a posztszovjet térből, és az amerikai nyomás erősödött, miután a Yukos-ügy csorbát ejtett a kétoldalú viszonyon.

Leonyid Ganykin a Kommerszant szerdai számában tendenciát lát a következő fejleményekben: nyíltan nyugatbarát erők hatalomra jutása Grúziában, a Dnyeszter menti probléma rendezésére tett orosz kezdeményezés Moldova általi elutasítása, parlamenti eljárás az Oroszország iránt jóindulatú litván elnök leváltására.

Oroszországot megfosztják azoktól az eszközeitől, amelyekkel érvényesítheti befolyását a volt szovjet köztársaságokban – vélte az orosz üzleti lap szemleírója. Washingtonban már közvetlenül a Szovjetunió 1991-es széthullása után is úgy gondolták, hogy az amerikai érdekeket legjobban maguk az amerikaiak érvényesíthetik a posztszovjet térben. De kirívó buzgalommal az ifjabb George Bush kormánya látott ehhez a feladathoz – fejtegette Ganykin, utalva a volt Szovjetunió területén a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem jegyében létesült amerikai bázisokra.

Ganykin szerint a Kreml több ízben kertelés nélkül kérte az amerikai vezetőséget: legalább a Független Államok Közösségében (FÁK) – Oroszország hátsó udvarában – hagyja meg neki a vezető szerepet. Bush elnök azonban már akkor is őszintén megmondta orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak, hogy nem adhatja a Kaukázustól délre lévő régiót, sem Közép-Ázsiát, amikor kettejük között barátság szövődött. Igaz, az Egyesült Államok ekkor még finoman, mintegy bocsánatkérően szorította ki Oroszországot.

Minden megváltozott aztán a Yukos-üggyel, amely nehezen helyrehozható kárt okozott az orosz-amerikai viszonyban. Az amerikai eliten belül ugyanis sokan (csalódással vagy kárörömmel) annak tanújelét látták a Yukos-ügyben, hogy Oroszország nem arra tart, amerre kellene – írta a hírmagyarázó, megállapítva, hogy a nyugati közvéleményben beállt fordulat nyomban tükröződött az amerikai politikában.

– Ha Oroszország maga sem döntötte el, hogy demokratikus úton kíván-e fejlődni, akkor vajon miféle befolyást fejthet ki a volt szovjet köztársaságokra, és vajon érdemes-e hagyni, hogy uralja a FÁK-at – ecsetelte az amerikai gondolkodást az orosz cikkíró

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik