Belföld

Elég a forrás az EU-pályázatok társfinanszírozásához

Az elmúlt esztendőben soha nem fordult elő, hogy a központi költségvetésnek ne lett volna annyi forrása, amennyi az európai támogatási alapokhoz kellett - mondta Heil Péter, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának elnökhelyettese.

Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségen megtartott szakmai nap alkalmából rendezett tájékoztatón Heil Péter elmondta: alaptalan az a félelem, hogy nem lenne elegendő pénz az EU-s támogatásokhoz szükséges kormányzati önrészhez. Mint mondta: éppen ellenkező a gyakorlat, ugyanis korábban többször előfordult, hogy a költségvetésben háromszor akkora összeget tettek félre, mint amennyire szükség lett volna.

A 2004-ben erre a célra tervezett költségvetési forrásról a MeH elnökhelyettese azt mondta: a nemzeti fejlesztési terv, és az Európai Unióhoz kapcsolódó összes forrás összevonásával lehetőség lesz arra, hogy azok, akik alultervezték a költségvetési támogatást, igénybe vehessék a más programoknál túltervezett összegeket.

Az észak-alföldi régió kistérségi megbízottai részére tartott nyílt napon Dobrev Klára, a MeH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatala másik elnökhelyettese elmondta: a csatlakozó országok közül az EU PHARE-programja segítségével egyedülállóan csak Magyarország hozott létre Európa Pályázat Előkészítő Alapot (PEA), amelyre jövőre 6,45 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az idén április 1-jén meghirdetett 6 milliárdos program lezárult, és – mint mondta – ár csak két hónap állt rendelkezésre a pályázóknak, így is minden várakozást felülmúlóan 2.791 projektötletet nyújtottak be.

Hozzátette: a pályázók elsősorban beruházási jellegű programokban gondolkodnak, holott az Európai Unió főleg a humánerőforrás-fejlesztést kívánja támogatni. Ezt bizonyítja, hogy 2004-2008 között a Magyarországnak nyújtandó 3 milliárd euró – 750-800 milliárd forint – támogatásból 300 milliárd forintnyit szánnak erre a célra.

Így a szakember a nyílt napon résztvevő kistérségi megbízottakat is arra ösztönözte, hogy elsősorban képzési, munkahely-teremtési és ktatási projektek megpályázásra hívják fel a hozzájuk tartozó önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, gazdasági társaságok figyelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik