Belföld

Világszínvonalú StoneGate tűzfal termékek oktatása a finn Stonesoft és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködésében

A finn Stonesoft Corporation közreműködésével az egyetem végzős hallgatói négy hét gyakorlati és négy hét elméleti oktatásban részesülnek az élvonalbeli tűzfaltechnológiából.

Budapest, 2003. december 2. – A Stonesoft Corporation – a vállalati szintű biztonsági, valamint magas rendelkezésre állást és terhelésosztást biztosító szoftverek vezető szállítója – megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetemmel a StoneGate tűzfalak elméleti és gyakorlati oktatására. A hallgatók oktatását a PiK-SYS Kft., mint a Stonesoft Corporation magyarországi hivatalos partnere és oktató központja végzi a győri egyetem Távközlési Tanszékének oktatóival együttesen.

„Egyetemünk a számítógépes kabinetek védelmére teszteléseket folytatott a StoneGate tűzfal megbízhatóságára vonatkozóan. A teszteredmények pozitív kiértékelése után felmerült az igény a közelmúltban indított távközlés-informatika szak hallgatói számára a korszerű, tűzfal nyújtotta ismeretek oktatására. A finnországi Stonesofttal és magyarországi partnerével, a PiK-SYS Kft.-vel történt egyeztetés követően tanszékünk véglegesítette az elképzeléseket. A szerződés olyan előnyöket jelentett az oktatás számára, melyek jelentősen korszerűsítették a tananyagot és belső átszervezéssel megvalósíthatók voltak. Mindemellett a hallgatókat olyan értékes tudás birtokosává teszi, mely elhelyezkedési lehetőségeiket – egy hivatalos StoneGate vizsga birtokában – nagymértékben megnöveli.” – nyilatkozta dr. Borbély Gábor, egyetemi docens, a Távközlési Tanszék vezetője.

Az egyetem villamosmérnöki szakán, a távközlés-informatika szakirányon tanuló 21 hallgató számára október 20-án indult meg a négy hetes elméleti és négy hetes gyakorlati felkészítést biztosító képzés. A Kommunikációs rendszerek programozása elnevezésű tárgyba beépült tananyag magában foglalta a tűzfal-funkciók áttekintését, a tűzfal-rendszer felépítését, az általános tűzfalszabályok létrehozását, a tűzfalrendszer naplózását, a felhasználói menedzsmentet, a hálózati címfordítást, a felhasználó-azonosítást, a virtuális magánhálózatok kialakítási lehetőségeit, s számos más fontos funkciót. Az előadásokat a PiK-SYS Kft. minősített StoneGate mérnöke, míg a gyakorlati foglalkozásokat a Távközlési Tanszék oktatója tartotta. A teljes oktatás a tanszék egy korszerűen felszerelt számítógépes laboratóriumában zajlik. A kurzus végén a hallgatók előre meghirdetett időpontban, ellenőrzött körülmények között a Stonesoft Corporation hivatalos vizsgáján is részt vehetnek, s erről hivatalos okiratot kapnak.

Mivel az előadásokat az egyetem végzős évfolyamának diákjai hallgatják, ezért tudásukat akár már fél éven belül a munkahelyükön alkalmazhatják is. „A Széchenyi István Egyetem törekszik arra, hogy a jövőre készítse fel a hallgatóit, hiszen az informatikus szakmában a folyamatos és önálló fejlődés létfeltétel” – mondta dr. Borbély Gábor.

Petrovicz Nikolett harmadéves hallgató a képzésről elmondta, hogy az elméleti alapok mellett a gyakorlatra is megfelelő hangsúly került, s a kurzus kellőképpen mély ismereteket biztosít mindkét szempontból. Hasonló véleményt fogalmazott meg Jónás Zsolt hallgató is, aki hozzátette, hogy a Linux-alapú StoneGate tűzfalrendszer rendkívül felhasználóbarát grafikus kezelőfelülettel rendelkezik. Számára a StoneGate tűzfalrendszer működésének elsajátítása az egyéb általa ismert tűzfalakhoz képest egy kiemelkedő technológiai megoldás megismerését jelentette. Mindkét hallgató egyetértett abban, hogy a Stonesoft tanfolyam sikeres elvégzése is hozzájárul diplomájuk európai szintű elismeréséhez, bizonyítja tudásuk naprakész állapotát, valamint tanúsítja a tanulmányi évek során szerzett jártasságot. A Stonesoft termékeit a fokozott biztonsági követelmények teljesítésére optimalizálták, mégis könnyen telepíthetőek, egyszerűen konfigurálhatóak és központilag felügyelhetőek – ami kivételes költséghatékonyságot eredményez. A termékcsaládba tartozó tűzfalak között ugyanúgy megtalálhatók a kis irodák és kirendeltségek számára készült rendszerek, mint a csúcskategóriás vállalati tűzfalak / VPN átjárók.

A Távközlési Tanszék vezetője elmondta, hogy az egyetem nagyon örült a lehetőségnek, s természetesen szeretnék tovább bővíteni a kapcsolatot, s nem csak az oktatás terén, hanem a hazai tesztelésbe és kutatásba történő bekapcsolódással is.

# # #

A Stonesoft Corporation-ről

A Stonesoft Corporation (HEX SFT1V) vállalati szintű hálózatvédelmi és magas rendelkezésre állást biztosító (cluster) megoldásokat fejleszt. A StoneGate™ tűzfal cluster és VPN kiváló védelmi és magas rendelkezésre állási funkciókat kínál az üzletmenet szempontjából kritikus alkalmazások számára. A StoneGate felhasználja a StoneBeat® díjnyertes terhelésosztási technológiáját is.

A fejlettebb, magasabb szintű hálózati biztonságot és az üzleti kapcsolatok folyamatosságát igénylő vállalatok a StoneGate-et választhatják, ha minden csúcskategóriás tűzfal- és VPN-megoldás közül a legalacsonyabb belépési költségű, a legjobb ár/teljesítmény arányú és a teljes élettartamra vetítve legalacsonyabb összköltségű alkalmazást keresik.

Az 1990-ben alapított Stonesoft Corporation nemzetközi központja Helsinkiben, amerikai regionális központja Atlantában (Georgia államban), csendes-óceáni regionális központja Szingapúrban található. További információk: www.stonesoft.com.

A PiK-SYS Kft.-ről

A PiK-SYS Kft. 1991-ben alakult, 100%-ban magyar tulajdonú magánvállalkozás, referenciái között olajipari cégek, bankok, biztosítók, államigazgatási és oktatási intézmények, kórházak, egyszemélyes vállalkozások és magánszemélyek is megtalálhatók. A PiK-SYS Kft. a McAfee termékeken kívül a Watchguard, a Glück & Kanja és a Packeteer biztonsági termékeinek hivatalos forgalmazója. A vállalat 2001-től a Stonesoft Corporation hivatalos magyarországi partnere.

A PiK-SYS Kft. több mint tíz éve forgalmazza a világ vezető IT biztonságtechnikai fejlesztőinek termékeit. Munkatársai arra törekszenek, hogy az általuk kidolgozott és kivitelezett megoldások tökéletesen megfeleljenek ügyfeleik igényeinek, és hosszú távon biztosítsák a rendszerek üzembiztonságát, teljesítményét.

További információ:

Dr. Borbély Gábor

egyetemi docens, tanszékvezető

Távközlési Tanszék

Széchenyi István Egyetem

Telefon: 96 503 415

Email: borbely@sze.hu

Pistár Mária

ügyvezető igazgató

PiK-SYS Kft.

Telefon: 455 6000

Email: maria.pistar@piksys.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik