Belföld

Átalakításokról döntött a kormány a MÁV-nál

Az állam 60 milliárd forintos hitel felvételére vállal kezességet a MÁV Rt. átalakítása és a vasúti közlekedés reformjának végrehajtása érdekében - számolt be a kormány szerdai ülésén született döntésről budapesti sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Gál J. Zoltán elmondta: 2004-től 2006 végéig mintegy 11 ezer embert érintő, összesen 20 százalékos “létszám-racionalizálást” hajtanak végre a MÁV-nál. Hangsúlyozta, hogy a 20 százalék 60 százalékát nem bocsátják el, ők vagy elérik a nyugdíjkorhatárt vagy különböző cégekhez kerülnek. A szóvivő tájékoztatása szerint a maradék 40 százalék “a túlbürokratizált adminisztratív létszám” csökkentését jelenti.


“A MÁV Rt. reformjának elsődleges célja, hogy európai színvonalú közlekedési alternatívát kínáljon az utazóközönség számára, és a közlekedési rendszerek ésszerűsítésével csökkentse a zsúfoltságot” – szögezte le Gál J. Zoltán. Az állam hitelfelvételi kezessége alapján a MÁV Rt. elindíthatja 30 villamos motorvonat beszerzésének folyamatát. Mint elhangzott, 2006-ig az ISPA-forrásokból, valamint az EU-csatlakozás után igénybe vehető kohéziós alapból több – többek között a Budapest-Győr-Hegyeshalom, valamint a Budapest-Hatvan-Nyíregyháza-Záhony – vonal korszerűsítését kell megkezdeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik