Belföld

Ukrajna évente százmilliókat veszít az EU-bővítés miatt

Ukrajna több mint 300 millió eurót veszít az EU bővítése miatt jövőre és 2005-ben – állítja a kijevi Nemzetközi Politikai Tanulmányok Központjának tanulmánya.

A kutató központ becslése szerint Ukrajna 297-314 millió eurót veszít évente 2004-ben és 2005-ben az EU-bővítés következtében. Az ország két fő kereskedelmi partnere, Magyarország és Lengyelország a csatlakozás miatt az unió előírásaihoz igazítja gazdaság- és kereskedelmi politikáját, s ez kihat az ukrán kereskedelmi kapcsolatokra.

Be a WTO-ba!

A legnagyobb gondot az uniós dömpingellenes intézkedések, valamint a mezőgazdasági és élelmiszer-export számára tragikusan szigorú egészségügyi normák okozzák az ukránoknak. A kijevi szakértők azonban pozitívumokat is felfedeztek az EU-bővítésében: szerintük bizonyos területeken kedvezményes vámtarifákat tudnak érvényesíteni.

Ukrajnának egyébként jó esélye lenne a veszteségek kompenzálására, de csak akkor, ha az országot felveszik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai közé, s az EU-tárgyalások során piacgazdasággá minősítik az ukrán gazdaságot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik