Belföld

Burgenlandi bankért is ringbe szállhat az OTP

A Bank Burgenlandért versenybe szálló Raiffeisen szerint az OTP a versenytársuk lesz. A vezérigazgató helyettes nem bánná az OTP, mint ellenfél részvételét. Mint mondta: "Miért ne? A Lukoil fél Európát felvásárolja."

A teljes privatizáció előtt álló Bank Burgenlandért a Raiffeisen Bank burgenlandi tartományi bankja (RLB) vezette konzorciumnak az OTP is ellenfele lesz – mondta Julius Marhold, az RLB igazgatója.

“Az első körben hat-hét bank érdeklődésére lehet számítani, köztük várhatóan a Bawag, az Oberbank és a magyar OTP is versenybe száll” – közölte Marhold egy csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen Herbert Stepic, az RZB vezérigazgató-helyettese is részt vett.

Az APA osztrák hírügynökség által idézett megfigyelők szerint szenzációszámba menne, ha első ízben egy kelet-európai bank is részt venne az osztrák bankprivatizációban. A hírügynökség emlékeztet rá, hogy az OTP idén májusban legyőzte az Erste Bankot a bolgár DSK privatizációs tenderén, és Albániában is a Raiffeisen Bank egyetlen konkurense az albán takarékpénztár megszerzéséért folyó versenyben.

Az RLB által vezetett konzorciumnak a Raiffeisen néhány tartományi bankján kívül várhatóan tagja lenne a UNIQA és a Generali biztosító is.

Marhold hangsúlyozta: a Bank Burgenland megszerzése az RLB vezette konzorcium érdekében áll, de “nem minden áron”. Arra a kérdésre, hogy beletörődnének-e, hogy a Bank Burgenland az OTP tulajdonába kerüljön, Herbert Stepic, az RZB vezérigazgató helyettese így válaszolt: “Miért ne? A Lukoil fél Európát felvásárolja”.

A 97,97 százalékban a Burgenland tartomány tulajdonában lévő Bank Burgenland mérlegfőösszege 2,9 milliárd euró.

Osztrák piaci spekulációk szerint a bank vételára 80 millió euró körül lesz. Az RLB által kínált árról Marhold nem volt hajlandó nyilatkozni, csak annyit mondott: “a Bank Burgenland saját tőkéje 80 millió euró, és ez bizonyára alapja lehet a kalkulációnak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik