Belföld

Monet-kiállítás 24 milliárdos állami garanciával

Hazai viszonylatban rekordnak számító összértékű kiállítási tárgy lesz látható decembertől a Szépművészeti Múzeumban. A Monet és barátai című rendezvény tárgyaiért az állam 24,5 milliárd forintos garanciát vállal - olvasható a Világgazdaságban. A rendezvény összköltségvetése 140-150 millió forint.

A Monet és barátai című – 2003. december 1.–2004. március 15. között megrendezendő – kiállítást összköltségvetése az utóbbi évek legdrágább rendezvényei közé emeli. A 140-150 millió forintos büdzsében nemcsak a biztosítási díj összege jelent tetemes tételt, hanem a műtárgyak kölcsönzése, a reprodukciókért fizetendő jogdíj és a különleges szállítás is. A Szépművészeti Múzeumnak nem rendes éves költségvetése terhére kell állnia a kifizetéseket: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a múzeum fenntartójaként mintegy 70 millióval járul hozzá a rendezvényhez – tudtuk meg Vígh Annamáriától, a tárca múzeumi főosztályának vezetőjétől.

Emellett sokban segíti a tárlat létrehozását a francia állam is. Egyrészt azzal, hogy információink szerint több tíz millió forintot juttat a múzeumnak (a pontos összeg nem ismeretes, mivel a tárgyalások még folynak). Másrészt pedig azzal is, hogy – mint Vígh Annamária közölte – francia vállalatokat vont be a rendezvény szponzorainak körébe.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik