Belföld

Felértékelődő gyakorlati tudás

A munkaerő piacon új jelenségként figyelhető meg, hogy egyre inkább felértékelődik a gyakorlati tudás. Persze ezentúl sem hátrány a jó nevű, a világhírű felsőfokú oktatási intézményekben szerzett egy vagy több diploma, a Magyarországon munkaerőt keresők azonban egyre inkább a gyakorlati tudást tekintik az alkalmazás egyik fő mércéjének - mondotta Deák Andrea a Neumann Take it ügyvezető igazgatója.

Magyarország legnagyobb, európai adatbázissal rendelkező fejvadász cégénél mind több multinacionális cég keres felsővezetői munkakörbe dolgozókat. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy bár tüzetesen megvizsgálják a jelentkezők szakmai életrajzát, a személyes meghallgatásokkor, interjúkon a gyakorlati tudás kerül előtérbe. Sok helyen, ahol például idegen nyelvek ismerete az alkalmazás feltétele, már nem kérnek közép- vagy felsőfokú végzettségről szóló nyelvvizsgabizonyítványt, hanem a jelentkezőről a beszélgetés során alakítják ki véleményüket arról, hogy megfelelő színvonalon ismeri az idegen nyelvet. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a legtöbb helyen az angol nyelvtudás a követelmény, majd ezt követi a német, illetve francia, de megjelentek azok a cégek is, amelyek az orosz nyelvet beszélő munkatársakat keresik – mondotta Deák Andrea.

A Neumann Take it tapasztalatai alapján a nemzetközi kereséseknél, és ez az Európai Uniós csatlakozással még nagyobb lesz, a nyelvtudás mellett a gyakorlati tudás értéke. Konkrét elvégzett munkák, projektek felsorolását kérik a jelentkezőktől számokkal, eredményekkel és referenciákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik