Belföld

Eltűnt Kína egyik leggazdagabb üzletembere

Milliós adósságot maga mögött hagyva eltűnt Kína leggazdagabb ujgur nemzetiségű polgára.

Eltűnt Kína egyik leggazdagabb üzletembere. Azért nem teljesen nyomtalanul és megmagyarázhatatlanul. A 45 éves férfi a szingcsiangi Hops cég elnöke ugyanis majdnem 120 millió dolláros adósságot hagyott hátra. Egy sörgyárat, ingatlanokat és biotechnológiai üzemeket birtokoló vállalatának részvényei azonnal a maximálisan engedélyezett tíz százalékkal zuhantak a sanghaji tőzsdén.

A pénzügyi felügyelet vizsgálja az ügyet, amely immár a sokadik a kínai milliárdosok utóbbi időben kirobbant botrányai között, ráadásul az üzletember nem akárki, egy a múlt héten nyilvánosságra hozott listán Kína 22. leggazdagabb embereként szerepelt.


A Szingcsiang tartományban lakó mohamedán ujgurok között viszonylag kevés az igazán komoly gazdasági pozícióban lévő. A tartományban igen erős a kínaiak politikai és gazdasági súlya, létezik ráadásul valamilyen szeparatista mozgalom is, amely Szingcsiang függetlenségére törekszik, és amely időről időre terrorcselekményeket is végrehajt, ugyanakkor ebben az esetben semmi sem mutat politikai háttérre, az eltűnt milliomos alighanem csupán gazdasági téren került nehéz helyzetbe.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik