Belföld

Elszámolta magát az EU – hatmillárdot fizetnek vissza

Brüsszel összesen hatmilliárd eurót fizet vissza a tagországoknak, mert túlbecsülte a mezőgazdasági és a strukturális alapokban elkölthető pénz mennyiségét.

A “talált pénz” különösen azoknak az országoknak jön jól, amelyek megfeszített erővel dolgoznak költségvetésük kiegyensúlyozásán. Franciaország például 838 millió eurót kap vissza, az EU legnagyobb nettó befizetője, Németország pedig 1,1 milliárd euró rendkívüli forráshoz jut.

A strukturális EU-alapot az 1994-1999-es időszak támogatási bázisaként hozták létre, azonban számos ország késve, az utolsó pillanatban, illetve hiányosan adta be terveit, így ezek visszautasítása után az alapban sok felhasználatlan pénz maradt.

A visszafizetés technikája az lesz, hogy az érintettek a számukra megítélt összeggel csökkenthetik éves befizetésüket.

A hír minden bizonnyal megkönnyebbülés Gerhard Schröder és Jacques Chirac számára, mivel országaik jelentős költségvetési hiánnyal küzdenek, és emiatt Brüsszel is szankciókkal fenyegeti őket. Egyesek éppen Párizs és Berlin politikai akaratát látják a javaslatban, azt ugyanis két biztos, a német Michaele Schreyer és a francia Michel Barnier tette. Az elképzelésre rá kell bólintania az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik