Belföld

Áprilistól nő a szocpol támogatás

A szociálpolitikai kedvezmény jövő év áprilisától emelkedik, és kísérletképpen négyezer lakásbérlő is támogatást kaphat. Ezek voltak a legfontosabb bejelentések a nemzeti lakásprogram társadalmi vitáját lezáró szerdai budapesti rendezvényen - olvasható a Magyar Hírlapban.

Jövő év végére a lakáshitelek állománya eléri az 1500 milliárd forintot, ennek a pénznek a 65 százaléka használt lakások vásárlására szolgált. Ezért nem volt tartható a 2002 márciusában, még az előző kormány által módosított lakásfinanszírozás.


Mindezt Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott mondta tegnap a 15 évre szóló nemzeti lakásprogram társadalmi vitájának záró rendezvényén. Az azóta végrehajtott változtatásokkal – amelyekbe bele kell érteni a törlesztőrészletek adókedvezményének korlátok közé szorítását is – befejeződött a finanszírozás módosítása. A kormány legközelebb csak akkor avatkozik bele a rendszerbe, ha durva visszaélésekkel találkozik a piacon.


A lakásfinanszírozási kormányrendelet ettől függetlenül még az idén változik, de ez előnyösen érinti a gyermekes családokat. A szociálpolitikai (vagy újabb nevén lakásépítési) kedvezmény jövő évtől tovább emelkedik, igaz, nem januártól, csak április elsejétől. Készen van és hamarosan a kormány elé kerül a lakbértámogatásról szóló rendelet. A mai tervek szerint jövőre négyezer lakást építenek fel a vállalkozók azzal a szándékkal, hogy minimum tíz évig bérbe adják azokat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik