Belföld

A legnagyobb esés a tokiói tőzsdén 2001 óta

Öt százalékkal zuhant a japán tőzsde vezető indexe, a Nikkei, miután a héten 16 havi csúcsponton is állt az index.

A tokiói tőzsde részvényei magyar idő szerint csütörtök reggel több mint öt százalékot veszítettek értékükből, ami 2001. szeptember 12. óta a legnagyobb esés a japán börzén. 

A tokiói tőzsde vezető indexe, a Nikkei 540 pontot esett, és 10.349 ponton állt. Ugyanakkor a befektetők hangulata nem volt drámai, viszonylagos nyugalom uralkodott a piacon – a BBC szerint. Sokak szerint mindössze a 16-havi csúcs konszolidációja zajlott a piacon, minthogy az index ezen a héten már rekordokat döntött.

A kereskedők szerint ugyancsak aggodalmat kelthetett, és hozzájárulhatott az index csökkenéséhez az, hogy a Sony rossz eredményekről számolt be, és ezért megingott a tech-részvénykbe vetett bizalom.

A japán befektetők egymásnak ellentmondó információkat kapnak az utóbbi időben, ami fokozza bizonytalanságukat – jegyzik meg megfigyelők. Az utóbbi időben ugyanis erősödnek a jelei annak, hogy véget ér az évtizedes recesszió a távol-keleti országban. Ennek hatására komoly tőkebefektetések történtek a japán tőkepiacra. A külföldi inveszítciók azonban felhajtották a jen árfolyamát, ami az exportáló cégekre, így a Sonyra is negatív hatást gyakorolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik