Belföld

Egészségügyi középvezetők továbbképzése

A Project Hope Egészségügyi menedzsment programjai átütő sikerrel zajlanak az európai országokban, hosszú távon nyújtva segítséget a kórházi középvezetők számára. Magyarország mellett Lengyelországban, Csehországban, Lettországban, Észtországban és Litvániában is több száz középvezető végezte el a speciális, egyénre, illetve intézményre szabott tréninget.

PROJECT HOPE

Segíteni az embereknek, hogy segíthessenek önmagukon, eredményesen, hatékonyan, hosszú távon

A Project HOPE, amelyet sokan a világ első békeidőben működő kórházhajójával, a HOPE-pal azonosítanak, napjainkban már a szárazföldön folytatja tevékenységét. Alapítása Dr. William B. Walsh nevéhez fűződik, aki 1958-ban létrehozta a People to People Foundation-t, és azon belül, az alapítvány legjelentősebb tevékenységeként a Project HOPE-ot, melynek azóta több mint ötezer egészségügyi szakember és önkéntes oktató állt a szolgálatába.
A szervezet küldetését jól tükrözi a jelmondat: „Lehetőséget az egészséghez az embereknek mindenütt” és az egyértelműen megfogalmazott filozófia: „Csak oda menj, ahova hívnak, és segíts az embereknek, hogy azután ők segíthessenek önmagukon.”

Bár az azonnali humanitárius segítségnyújtás sem áll távol tőle, a Project HOPE az egészségügyi rendszerekben tapasztalható problémák hosszú távú, következetes megoldására helyezi a hangsúlyt. Programjai kiterjednek egészségügyi ellátó intézmények fejlesztésére, valamint az ápolók, orvosok, mérnökök és menedzserek képzésének valamennyi vonatkozására. Oktatási tevékenységének kiemelt területei között említhetjük az egészség- és betegségmegelőzést, a közösségi egészségügyi ellátást, a kórházi szakellátást, az egészségügyi menedzsmentet és az egészségpolitikát.

A Project HOPE évente megközelítőleg 80 millió dollár értékű erőforrást bocsát az országok rendelkezésére, orvosi képzései és egészségügyi oktatóprogramjai Közép- és Kelet-Európában, a szovjet utódállamokban, Kínában, a Közel-Keleten, Dél-Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt elérhetőek.

Tekintettel arra, hogy a Közép- és Kelet európai országokban az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése sürgető és aktuális feladat, a szervezet 1974 óta folyamatosan dolgoz ki és szervez különböző oktatóprogramokat ebben a régióban. A kurzusok a menedzsment-tréningektől kezdve a háziorvosi továbbképzéseken keresztül a gyermekgyógyászati rehabilitációig számtalan témakört és területet felölelnek.

Egészségügyi menedzsment programjai átütő sikerrel zajlanak az európai országokban, hosszú távon nyújtva segítséget a kórházi középvezetők számára. Magyarország mellett Lengyelországban, Csehországban, Lettországban, Észtországban és Litvániában is több száz középvezető végezte el a speciális, egyénre, illetve intézményre szabott tréninget.

A Project HOPE munkatársai a képzés egyik legkiemelkedőbb eredményeként és egyben hosszú távú célkitűzéseként tartják számon azt, hogy a különböző országokban szervezett kurzusok résztvevői egyfajta regionális hálózatot alkotnak, hiszen az elsajátított közös tudásanyagra építve egymás munkáját is támogatni tudják.

JOHNSON&JOHNSON
Felelőséggel az egészségügyben

A Johnson&Johnson neve a világon mindenhol ismerősen cseng. Az 1886-ban, az Egyesült Államokbeli New Brunswick-ban alapított vállalat ma már igazi birodalom. Több mint 110.000 alkalmazottjával a világ egyik legnagyobb egészségügyi termékeket gyártó vállalata, amelynek tevékenysége kiterjed a gyógyszerészeti, fogyasztási, valamint az orvosi technológia és gyógyászati segédeszközök területére is. A világ 54 országában 200 leányvállalattal rendelkezik. A legjobb minőséget képviselő termékei összesen 175 országban hozzáférhetők.
A cég a „Fortune” magazin által készített 500-as listán 2002-ben a 47. helyet foglalta el. 2003-ben már az egymást követő negyedik évben választották az Egyesült Államok legmagasabb presztízsű vállalatává. Bevételei alapján 2002-ben az Egyesült Államok gyógyszeriparának harmadik legnagyobb szereplője volt.
A közvéleményben a Johnson&Johnson elsősorban babaápolási termékeiről, női higiénés és kozmetikai cikkeiről ismert, holott a világ egyik legnagyobb egészségügyi vállalataként rendkívül széles portfolióval rendelkezik a vényköteles és vény nélküli gyógyszerek és az orvosi műszerek és gyógyászati segédeszközök piacán is. A világ különböző országaiban, számtalan terápiás területen tevékenykedő cég alapfilozófiája, hogy ne csak termékei kiváló minőségéért, hanem az azokat alkalmazó emberekért is felelősséget vállal, s tevékenyen részt vesz az adott ország egészségügyi helyzetének, rendszerének javításában.
E filozófia jegyében a vállalat aktív résztvevője a hazai egészségügynek is, közreműködése és anyagi segítsége jól érzékelhető változást hozott több területen. A Project HOPE menedzsment-tréningjeinek támogatása azért is fontos a magyar egészségügy számára, mert az a gyakorlatban is alkalmazható tudást és gyakorlatot jelent a programban részt vevő szakemberek és rajtuk keresztül intézményeik számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik