Belföld

Nem indokolt a Balaton vízpótlása

A Balaton vízmennyiségének műszaki beavatkozásokkal történő pótlását nem indokolják környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi szempontok - mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) képviselője az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának keddi ülésén Budapesten.

“A KvVM tudományos elemzést végeztetett a Balaton esetleges vízpótlási változataira a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, amely szerint a tó jelenlegi alacsony vízállása a természeti tényezők következménye, ezért a pótlás nem indokolt” – mondta a szaktárca képviselője.

A képviselők pártállástól függetlenül úgy vélték, hogy fel kell készülni arra az esetre, ha a vízállás tartósan alacsony marad. Mint mondták, a Balaton környékén élők többsége a turizmusból él, ezért nem ártana olyan alternatívát felépíteni, amely csökkenti ezt az “egy lábon állást”.

Lasztovicza Jenő, a testület fideszes elnöke és Nagy Jenő szocialista politikus úgy vélte, hogy felelőtlenség lenne csupán az időjárásra, a természetre bízni a tó vízállásának alakulását. A szocialista honatya hozzátette: ahogy csökken a víz mennyisége, úgy egyre mélyebbre jut a napfény, ez pedig az elmocsarasodáshoz vezethet.

“A legnagyobb kockázatot az jelentené, ha ebben a kérdésben nem lépünk” – szögezte le az elnök. Az ellenzéki képviselők több példát is hoztak más, európai tavak vízállásának csökkenésére. Mint mondták, az elmúlt évek alatt ezek vízállása is egy-másfél métert csökkent. A KvVM képviselője elmondta: a tanulmányt elküldték a Magyar Tudományos Akadémia elnökének véleményezésre, amely várhatóan novemberre készül el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik