Belföld

Felszállt a Szojuz

Elindították a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-3-as orosz űrhajót szombat délelőtt a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről.

A Szojuz kabinjában az űrállomás következő, nyolcas sorszámot viselő állandó legénységének két tagja, az orosz Alekszandr Kaleri és az amerikai Michael Foale, valamint az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő spanyol Pedro Duque utazik a Föld körül keringő ISS-re.

Az űrhajót egy Szojuz-FG típusú orosz hordozórakéta emelte a magasba, majd a startot követően nyolc perccel orbitális pályára állította. A Szojuz TMA-3 hétfőn köt ki a Földtől mintegy 400 kilométer távolságban keringő űrállomáson – jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

Foale és Kaleri váltja fel Jurij Malencsenko orosz és az amerikai Edward Lu űrhajósokat, akik április óta dolgoznak az ISS-en, és október 28-án térnek vissza a Földre az űrbázishoz fél éve csatlakoztatott Szojuz TMA-2-es hajóval. Velük tart a spanyol a asztronauta is, aki 8 napos tartózkodása során az űrállomáson tudományos kísérletek folytat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik