Belföld

Csak ígéret marad a gázolaj árának csökkentése

Augusztusban a Pénzügyminisztérium részéről egy olyan ígéret hangzott el, hogy a gázolaj fogyasztói ára januártól öt forinttal lesz alacsonyabb. Ezt a jövedéki adó mértékének csökkentésével akarták elérni - olvasható a Magyar Hírlapban.

A PM úgy számolt, hogy az ötforintos árcsökkenés elegendő ahhoz, hogy a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom egy része az itteni kutaknál tankoljon. Így a PM szerint a növekvő forgalom miatt megtérülhet az adócsökkentés miatti bevételkiesés. A közúti fuvarozói érdekképviseletek bár kevesellték, mégis jelentős sikerként könyvelték el a csökkentési javaslatot.

Csakhogy az ígéret ígéret maradt, a javaslat nem öltött testet az 2004-es adótörvény tervezetében. Ezt olvassa a kormány fejére Font Sándor, az MDF képviselője, aki a módosító javaslatával 15 forinttal mérsékelné a gázolaj “bolti” árát. A szavazási koreográfiát ismerve az indítvány elfogadásának kicsi az esélye.

Pedig Wilde György, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára szerint a feledés homályába merült javaslat egyrészt segített volna a fuvarosok gondjain, másrészt sokat lendített volna a mélyponton lévő gázolajeladásokon. Az első háromnegyed évben 843 millió liter dízelt adtak el a szövetség kútjainál, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év hasonló adatával. Javulás az adócsökkenés elmaradása miatt később sem várható.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik