Belföld

Csökken az osztrákok utazási kedve

Ínségesebb időkre készülnek az osztrákok: egy felmérés szerint jelenleg jóval kevesebben készülnek utazásokra, mint egy évvel ezelőtt, és a vonakodók takarékossági okokkal magyarázzák a tartózkodást.

Az osztrák lapok kedden ismertették a szabadidős és idegenforgalmi kutatások intézetének felmérését, amely szerint a megkérdezettek 43 százaléka a következő tizenkét hónapban nem tervez semmiféle utazást. Egy évvel korábban 32 százalék volt az utazást nem tervezők aránya.


Az intézet szerint – Németországhoz hasonlóan – Ausztriában is az első számú napi politikai témák közé emelkedett a nyugdíj- és adóreformok és a takarékossági intézkedések kérdésköre, és ez jelentős hatással van a fogyasztási szokások alakulására. A felmérés szerint Ausztriában a nyaralás és az ezzel kapcsolatos utazások jelentik a legfontosabb spórolási területet, hiszen a megkérdezettek 44 százaléka itt húzza meg először a nadrágszíjat, mondván, hogy mindenekelőtt az ilyen kiadások lefaragásával tud a leginkább spórolni.


A felmérés alapján úgy tűnik, hogy vidéken jobban készülnek az utazásokkal és nyaralásokkal kapcsolatos költségek lefaragására, mint Bécsben, mert az osztrák fővárosban élő megkérdezettek 58 százaléka tervbe vett ilyen kiadást a következő tizenkétb hónapban, míg országosan mindenütt alacsonyabb az utazási kedv, Karintiában és Stájerországban például csak 37 százalékos.


A jövedelmi kategóriák szerinti összesítés azt mutatja, hogy mindenekelőtt a középkategóriákban, az átlagkeresettel rendelkezők (azaz a havi nettó 1090 és 2180 euró közötti jövedelemmel rendelkezők) körében a legnagyobb az utazási kedv mérséklődése. Szeptemberben az e csoportba tartozók 38 százaléka tervezett valamilyen utazást, a tavaly szeptemberi 58 százalék helsyett.


A magas jövedelműek (havi nettó 2180 eurónál többel rendelkezők) csoportjában a tavalyi 64 százalékra csökkent az utazási kedv a tavalyi 68 százalékról, míg a nagyon alacsony bevétellel (havi nettó 1090 euró alatt) rendelkezők csoportjában 36 százalékról 27 százalékra.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik