Belföld

Autóplázák nyílhatnak 2004-től

Nem várható drámai változás a hazai újautó-kereskedelemben uniós csatlakozásunkat követően, s az EU furcsa verseny- szabályozása nyomán elmarad a korábban remélt, akár húszszázalékos mértékű árcsökkenés - olvasható a Magyar Hírlapban.

Olcsóbban szerezhetők be viszont majd az alkatrészek. Vélhetően a szupermarketek nem fognak gépkocsit árulni, az ugyanakkor nem kizárt, hogy “autóplazák” nyílnak majd többféle márkát kínálva.

Az új autók értékesítését legkésőbb jövő novembertől Magyarországon is egy uniós rendelet szabályozza majd, ami oldani kívánja a márkakereskedések merev rendszerét, lehetővé téve, hogy a szalonokban többféle márkát is árusítani lehessen – hangzott el egy a témával foglalkozó konferencián.

A rendeletet alkotók úgy vélték, hogy a piacon nem elég erős a verseny a forgalmazók között, s a kereskedések túlzottan függnek a gyártóktól – világította meg az 1400/2002-es rendelet hátterét Losoncz Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője.

A cél a verseny erősítése volt, de olyan fékekkel, melyek figyelembe veszik, hogy a gépkocsi különleges áru, melyhez megbízható alkatrészellátást, szervizszolgáltatást kell biztosítani. Ennek értelmében a rendelet külön kezeli az autók értékesítését, szervizelését és az alkatrész- kereskedelmet. E tevékenységek külön-külön is végezhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik