Belföld

Jogosan szigorú a BÉT

A cégbíróság álláspontja szerint nem jogszabálysértő az, hogy a Budapesti Értéktőzsde Rt. alapító okirata a jelenlegi jogi szabályozásnál szigorúbb előírásokat tartalmaz a tulajdonosokra vonatkozóan.

A tőzsde hétfői közleményében arról tájékoztatott, hogy a
cégbíróság elutasította a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) törvényességi felügyeleti eljárási kérelmét a BÉT ellen. A felügyelet kérelmének indoka az volt, hogy a Budapesti Értéktőzsde alapító okiratának azon pontja, amely 10 százalékban korlátozza az egy tulajdonos által közvetlenül vagy közvetve megszerezhető tulajdoni hányadot, illetőleg szavazati jogot, bizonyos jogértelmezés alapján nincs összhangban a tőkepiacokról szóló törvény rendelkezéseivel. A 2003 januárjától érvényes módosított tőkepiaci törvény ugyanis eltörölte a 10 százalékos tulajdonosi korlátozást, és kimondta, hogy csak az egy tulajdonos által gyakorolható szavazati jog legmagasabb mértéke korlátozható. A PSZÁF kérte, hogy a cégbíróság foglaljon állást a tőzsde alapító okirata módosításának szükségességéről. A BÉT igazgatósága az ez év áprilisában tartott közgyűlés elé terjesztette a hatályos jogszabályoknak megfelelő alapító okirat módosítására vonatkozó indítványát, azonban azt a tulajdonosok nem fogadták el. Odry Ágota, a BÉT vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: miután a cégbíróság törvényesnek ítélte az alapító okirat tulajdonosi korlátozásra vonatkozó pontját, a tőzsde a gyakorlatban ezt alkalmazni is fogja. Hozzátette: jelenleg nincs olyan tulajdonosa a BÉT-nek, amelynek részesedése meghaladná a 10 százalékot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.