Belföld

Tovább nő az árkülönbség az euróövezetben

Bár elméletileg az euróövezet különböző régióiban az áraknak megközelítőleg azonos szinten kellene mozogniuk, ez nincs így. Párizs és Madrid árai még csak nem is közeledtek egymáshoz az utóbbi időszakban, derül ki egy banki jelentésből.

2003-ban tovább nőtt az árkülönbség az euróövezet különböző régióiban, mutat rá a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DKrW) befektetési bank jelentése.

Rómában igyunk a madridi mozizás után

Tekintettel arra, hogy az euróövezet 12 tagországában ugyanazt a pénznemet használják, ennek elméletileg az árak egységesüléséhez kellett volna vezetnie, a legalacsonyabb árszint irányában. A bank tanulmányából azonban egyértelműen kiderül, hogy ennek éppen a fordítottja következett be.

Ugyanaz az üveg víz Frankfurtban 1,12 euróba kerül, míg Rómában 0,52 euróba, tehát még feleannyiba sem. Míg Madridban egy mozijegy ára alig 5,50 euró, Párizsban ugyanannak a filmnek a megtekintéséért 14,50 eurót kell fizetni. Egy modern videókészülék Brüsszelben szinte kétszer annyiba kerül, mint Rómában.

Hozzádrágultak Londonhoz

A DKrW mintegy 250 féle termék árát vizsgálta hét európai uniós nagyvárosban: Londonban, Frankfurtban, Párizsban, Rómában, Brüsszelben, Amszterdamban és Madridban. A legdrágábbnak Párizs bizonyult, szorosan követte Frankfurt, míg a legolcsóbb Madrid. Az euró felértékelődése miatt első ízben történt meg, hogy a brit főváros egy szintre került az euróövezet átlagáraival. London általában jelentősen drágább szokott lenni.

A jelentés leszögezi: az árkülönbségek nemhogy csökkentek volna, hanem tovább nőttek az EU-ban, s az eltérések mértéke sokkal erőteljesebb, mint az Egyesült Államokon belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik