Belföld

Megduplázódott a folyó fizetési mérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya augusztusban 402 millió euró, az év első nyolc hónapjában 3,189 milliárd euró volt - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A folyó fizetési mérleg hiánya júliusban 408 millió euró, az év első hét hónapjában 2,722 milliárd euró volt. Tavaly augusztusban 21 millió euró szufficittel zárt a folyó fizetési mérleg, 2002 első nyolc hónapjában a hiány 1,439 milliárd eurót tett ki.

Elemzői vélemények a mérlegről

A folyó fizetési mérleg augusztusi, 402 millió eurós hiánya a legpesszimistább elemzői várakozásoknál is rosszabb lett, elsősorban az áruforgalom és a jövedelmek egyenlegének kedvezőtlen alakulása miatt.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken közölt adatai szerint a folyó fizetési mérleg első nyolc havi hiánya 3,189 milliárd eurót tett ki. Tavaly augusztusban 21 millió eurós többlet mutatkozott, így az első nyolc havi hiány kevesebb mint a fele volt az ideinek, 1,438 milliárd euró. Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője 200 millió eurós hiányt várt.

“Az augusztus alapvetően jó hónap szokott lenni” – mondta. Kedvezőtlennek nevezte az áruforgalom 347 millió eurós augusztusi hiányát, illetve az importnak az exportot meghaladó növekedési ütemét az előző évhez képest. “A behozatal növekedésében azonban kedvező jelek is vannak, a nyolcadik hónapban ugyanis nemcsak a fogyasztási, de a beruházások indukálta import is növekedett” – mondta.

Kaposi Zsolt szerint a következő hónapokban az áruforgalom egyenlege az egy évvel korábbihoz képest javulni fog, amit indoklása szerint az ipari termelés bővülése, így az export várható növekedése okoz majd. Az év végére az elemző 4 milliárd euró körüli folyó fizetési mérleg hiányt valószínűsít és elképzelhetőnek tartja, hogy a deficit elérje a 4,3 milliárd eurót.
Kaposi Zsolt felhívta a figyelmet a továbbra is kedvezőtlenül alakuló finanszírozási oldalra. “A többletfogyasztás az ország, a lakosság és az állam eladósodottságát is növeli” – mondta. Pesszimistán ítélte meg az idegenforgalom kilátásait az elemző, hangsúlyozva, hogy a környező országokhoz képest Magyarország drága, amivel az itt nyújtott szolgáltatások nem állnak arányban. Úgy vélte, a következő években sem lehet várni a turizmus jelentősebb fellendülésére.

“Magyarország európai uniós tagsága jövőre javíthat az országba érkező működőtőke-beáramlás jelenlegi gyenge szintjén” – mondta. Hozzátette, hogy a júliusi kiugróan magas, 428 millió eurós működőtőke-beáramlás egyszeri jelenség volt csupán, nem jelentette az egyenleg tartós javulását. Varga Lóránt, az Inter Európa Bank Rt. elemzője pesszimistább, 300 millió euró körüli várakozását is felülmúlta a folyó fizetési mérleg augusztusi deficitje.

“Nem okozott meglepetést az áruforgalom kedvezőtlen alakulása a KSH külkereskedelmi statisztikájának ismeretében” – mondta, hozzátéve, hogy augusztusban általában is enyhe csökkenés jellemzi az exportot és az importot a megelőző hónaphoz képest. “Váratlanul ért a jövedelmek 132 millió eurós augusztusi hiánya, ami mintegy 100 millió euróval haladja meg a várakozásainkat” – mondta.

Varga Lóránt szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az év végén 4,2 milliárd euró körül lehet, az utolsó hónapokban az egyenleg javulására számít. Elmondta: augusztusban még nem, a következő hónapokban azonban már várhatóan a folyó fizetési mérlegben is tükröződni fog az ipari termelés növekedésének hatása. Hozzátette, hogy a beruházási célú import felfutása is az export várható növekedésének előjele.


 


 



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik