Belföld

Általános vasutassztrájk Olaszországban

Az olasz távolsági vonatok csaknem kétharmada közlekedni fog a hét végi általános vasutassztrájk ellenére, de ez sovány vigasz azoknak a magyaroknak, akik ekkor szeretnének Velencébe - és onnan tovább - utazni, illetve Olaszországból vasúton hazatérni.

A vasutasok a kollektív szerződés módosításai, a reálbér-csökkenés és a képviseleti jogok megnyirbálása ellen tiltakoznak, s szakszervezetük, az Or.S.A szombaton 21 órától vasárnap 21 óráig hirdetett általános munkabeszüntetés – a törvényesen előírt szolgáltatások biztosítása mellett.

A Trenitalia olasz vasúttársaság a sztrájk ellenére közlekedteti a római repterekhez a gyorsvasutat, menetrend szerint indul majd az Eurostar vonatok többsége is, mindössze néhány kivétellel. A szombat-vasárnapi menetrendváltozásokról a www.trenitalia.com internetes honlapon lehet öt nyelven tájékoztatást kapni, vagy a – Magyarországról a 39-es országkóddal hívható – 892021 számú “forró dróton”.

A Trenitalia péntek délben érvényes tájékoztatása szerint kimarad a Velencéből szombat este a Keleti pályaudvarra 21.19-kor induló 241. számú vonat, a Keleti pályaudvarról vasárnap érkező 240. számú vonat sem közlekedik az olasz határ és a lagúnák városa között. Vasárnap Velencéből nem indul Budapestre a 245. számú szerelvény, viszont este, a Velencéből 21.19-kor – vagyis közvetlenül a munkabeszüntetés lefújása után – induló expressznél már nem jeleztek akadályokat az olasz vasúttársaság internetes honlapján.

A MÁV korábbi közleménye szerint az olasz vasúti sztrájk a Dráva és a Venecia nemzetközi járatokat érintheti. Budapestről a vonatokat elindítják, de az utazóknak fel kell készülniük arra, hogy a szerelvény csak az olasz határig közlekedik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik