Belföld

Lemondott a holland királyfi

admin

2003. 10. 10. 17:53

Johan (azaz: János) herceg praktikusan lemondott arról, hogy a későbbiekben elfoglalja a nyugat-európai ország trónját. A holland királyfi azután döntött így, hogy a kormány nem adta áldását házasságára, az úgynevezett "Mabelgate"-botrány miatt.

A holland miniszterelnök, Jan Peter Balkenende bejelentette, hogy a kormány nem terjeszti az ügyet a parlament elé, minthogy a leendő pár félrevezető információkat adott a menyasszony korábbi kapcsolatáról egy azóta már elhalálozott gengszterrel.

Ugyanakkor János herceg, aki a második a holland trónörökösök sorában, úgy nyilatkozott, hogy házassága annak rendje és módja szerint fog lezajlani Mabel Wisse Smittel, aki emberjogi aktivistaként is ismert.

A holland törvények szerint a királyi család azon tagjai, akik igényt tartanak a trónra, engedélyt kell, hogy kapjanak a kormánytól és a parlamenttől arra, ha házasodni akarnak.

Wisse Smit korábban beismerte, hogy ismerte Klaas Bruinsmát egyetemista korában. Bruinsma egyébként olyan bandát szervezett, amely kábítószer-kereskedelemmel és bérgyilkosságokkal “foglalkozott”.

Ugyanakkor a múlt héten egy holland tévében azt állította Bruinsma egyik korábbi testőre, hogy Smitnek és a gengszternek viszonyuk volt egymással.

A vádak nyomán Wisse Smit elismerte, hogy rendszeres kapcsolatban állt Bruinsmával, többek között többször hajókáztak éjszaka a kábítószer-kereskedő hajóján. Ugyanakkor az emberjogi aktivista tagadta, hogy bármiféle romantikus kapcsolatba került volna a gengszterrel.

Így most a holland trónöröklés rendje megváltozott, hiszen az első számú jelölt továbbra is Vilmos Sándor (Willem Alexander) koronaherceg, vagyis Oránia Hercege. Johan Friso kiesésével azonbn a második helyre Konstantin (Constantijn) herceg lépet elő.

A helyzetet Balkenende miniszterelnök kínosnak nevezte a kormány és a monarchia számára egyaránt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.