Belföld

Informális tárgylások kezdődtek eurócsatlakozásunkról

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) informális tárgyalásokat kezdett az Európai Központi Bankkal arról, hogy Magyarország milyen feltételekkel lehetne tagja az eurózóna előszobájának tekintett ERM II-es rendszernek - mondta Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője pénteken az MTI-nek.

A Magyar Nemzeti Bank azt követően kezdett puhatolódzó tárgyalásokat, hogy augusztus közepén a kormány határozott: Magyarország 2008-ban kíván az euróövezethez csatlakozni, és az uniós tagságot követően minél korábban, már 2004-ben be kíván lépni az ERM II-es árfolyam-mechanizmusba – mondta a szóvivő.

Missura Gábor közölte, hogy az informális tárgyalások az uniós csatlakozásig, jövő májusig tartanak, a hivatalos tárgyalásokat a májusi csatlakozást követően kezdhetik meg. Szeptember végén Járai Zsigmond, az MNB elnöke úgy nyilatkozott: reális, hogy az uniós csatlakozás után az ország 2004 közepén belépjen az integráció árfolyamrendszerébe, az ERM II-be.

“A belépéskori árfolyamnak egyensúlyinak kell lennie, amely figyelembe veszi a gazdaság versenyképességét is. A középárfolyam a mostani elgondolások szerint nem lehet messze a 250-260 forint/euró körüli árfolyamtól” – hangsúlyozta. A belépéshez két feltételnek kell eleget tenni: meg kell állapodni a belépéskori középárfolyamról és ezzel párhuzamosan következetes középtávú gazdaságpolitikai vonalat kell felmutatni, amelynek alapján hosszabb távon is stabilan lehet tartani a középárfolyamot.

Járai Zsigmond elmondta: az ERM II-ben deklaráltan a középárfolyam körül plusz-mínusz 15 százalékkal lebeghet a forint, de a mostani visszajelzések szerint az EU vezetése elvárja, hogy a forint mintegy plusz-mínusz 2,25 százalékos sávban maradjon. Az MNB 2001 októberében rögzítette a forintot az euróhoz, azt követően, hogy megszűnt a csúszóleértékelés rendszere. A forint a piacon plusz-mínusz 15 százalékos sávban ingadozhat, a sáv közepe jelenleg 282,36 forint/euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik