Belföld

A GE eredménye csökkentette a Wall Street optimizmusát

Bár tegnap hatalmas ugrással több mint egy éves rekordot értek el az indexek New Yorkban, az árfolyamok csak kicsivel lesznek magasabbak a pénteki nyitásban, mert a General Electric profitfigyelmeztetése lefékezte a harmadik negyedéves profitokat megelőző lelkesedést, amit a kedvező makroadatok és a jelentéseiket eddig nyilvánosságra hozó vállalatok (köztük pl. a Yahoo Inc.) okoztak.

A General Electric visszavett negyedik negyedéves eredményvárakozásaiból, miután – az előzetes várakozásoknak megfelelően – csökkenő harmadik negyedéves eredményt ért el.

Voltak ugyanakkor kedvező hírek is a technológiai ágazatban: a Juniper Networks Inc. bevételének 13 százalékos emelkedéséről, profitjának jelentős javulásáról számolt be.

Az elektronikus kereskedelem ma visszafogott marad, korai zárása miatt hiányozni fog a kötvénypiac támogatása; a Colombus Day miatt kötvényekkel hétfőn sem lehet majd kereskedni, bár a tőzsdék rendes nyitvatartás mellett működnek majd.

A mai kereskedés előtt a decemberi Standard & Poor’s 500 index 2,50 ponttal 1040,90 pontra, míg a Nasdaq futures 6,50 ponttal 1404 pontra emelkedett.

A mai adásvételt az amerikai termelői árak befolyásolhatják – az előző hónap 0,4 százalékos emelkedése után a szeptemberi várakozás változatlan; a maginfláció 0,1 százalék lehet: ám a figyelem középpontjában az egyre nagyobb számban érkező, jövő héten tömegével áradó vállalati eredménybeszámolók állnak, hiszen a befektetők feszülten várják az elmúlt hónapokban érzékelt gazdasági növekedés immár a vállalatok nyereségességében is érzékelhető lesz.

Európában süllyedést idézett elő, hogy növekedni kezdett a bizonytalanság az európai részvények eredményeit illetően, ám a kiskereskedelmi szektort magasba lendítette a Carrefour kedvező jelentése; az FTSE Eurotop 300 index 0,3 százalékkal kapaszkodott magasabbra. Japánban elsősorban a Wall Street tegnapi száguldása hatott, a Nikkei 2,42 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik