Belföld

Ellenzék: a 2004-es költségvetés padlóra küldi a felsőoktatást

A 2004-es költségvetés súlyosan érinti az oktatást - mondta Pokorni Zoltán (Fidesz) pénteki sajtótájékoztatóján. A Magyar Demokrata Fórum szerint félő, hogy a 2004-es költségvetés jelenlegi formában történő elfogadása végleg padlóra küldi a teljes magyar felsőoktatást.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is megdöbbenéssel értesült a felsőoktatás szereplőit és különösen a hallgatókat sújtó tervezett kormányzati lépésekről. Az MSZP-frakció ugyanakkor úgy látja, az ellenzéki pártok folytatják a “felelőtlen riogatást” oktatási ügyekben.

Ha a költségvetési törvényjavaslaton nem sikerül módosító indítványokkal változtatni, 2004. szomorú, sőt sok tekintetben tragikus éve lesz az oktatásnak – közölte a volt oktatási miniszter. A Fidesz módosító javaslataival a Miniszterelnöki Hivataltól és a honvédségtől vonna el forrásokat az oktatás javára.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy 2004-ben a felsőoktatási intézmények támogatása 2,2 milliárd forinttal csökken, ami az idei évi 3,5 milliárd forintos elvonással együtt az össztámogatás közel 4 százalékos csökkenését jelenti. Közölte: jövőre nem nő az egyetemi oktatók bére, ugyanakkor három-négyezer ember állása kerül veszélybe. Kitért arra is, hogy a lakhatási támogatás néhányszáz forintos emelkedésén kívül nem nő a hallgatói normatíva támogatása.

Pokorni Zoltán felhívta a figyelmet, hogy jövőre a felsőoktatási informatikai fejlesztésre 96 százalékkal, a felsőoktatási programok finanszírozására pedig 44 százalékkal kevesebb jut.

Közölte: a Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány támogatása 2002 és 2004 között tulajdonképpen megszűnik. Mint mondta, a Medgyessy-kormány másfél év alatt egyetlen kollégiumi férőhelyet sem épített.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter kormányfő korábban azt ígérte, ingyenessé teszik az állandó lakóhely és iskola közötti utazást. Ehhez képest – mint mondta – Budapesten jövőre 93 százalékkal drágulnak a diákbérletek. Pokorni Zoltán szerint a felsőoktatási szakkönyvek beszerzésére is kevesebb jut. A politikus kiemelte, hogy a költségvetési törvényjavaslat szerint jövőre nem változik a pedagógus-illetménytábla, azaz nem nő a tanárok alapilletménye.

Két pozitív változás lesz: az adható minőségi bérpótlék 500 forinttal, az osztályfőnöki pótlék pedig 855 forinttal emelkedhet – mondta Pokorni Zoltán. “Az intézkedések együttes bérnövelő hatása, ha valaki mindkét pótlékban részesül, mindössze 0,3 százalék” – szögezte le.

Az MDF elnökségének tagja, Almássy Kornél kijelentette: először fordul elő a Bokros-csomag bevezetése óta, hogy a felsőoktatás nominálértéken kevesebb pénzt kap, mint az azt megelőző évben. Elmondta: az egyetemeknek és főiskoláknak járó összes állami támogatás 153 milliárd forint lesz, az idei 155,2 milliárd forint helyett. Hozzátette: nemhogy az infláció mértékével növekednének a támogatási összegek, de még számszerűleg is kisebb az előirányzat az előző évinél.

Almássy Kornél arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel együtt a kutatási, a felsőoktatási feladatfinanszírozási és fejlesztési pénzek összege is jelentősen csökken, ami szerinte azt jelenti, hogy 2005-ig semmilyen fejlesztés nem lesz a felsőoktatásban.

Szavai szerint “a kormány drasztikus megszorító intézkedése” a felsőoktatásban négyezer ember elbocsátását, valamint a hallgatók terheinek jelentős növekedését vonhatja maga után. Mint mondta, ez azt jelentheti, hogy ismét csak a jómódúak gyerekeinek lesz lehetőségük felsőfokú tanulmányokra, mely tendencia szerinte ellentétes a bolognai és a berlini nyilatkozattal, amelyek szerint a felsőoktatás a közjót szolgálja.

A HÖOK tiltakozik a kormányzati tervekben megjelenő, a felsőoktatást és a hallgatókat hátrányosan érintő intézkedések, így a hallgatók utazási kedvezményeinek csökkentése és a 2004. évi költségvetési törvény tervezetében a felsőoktatást érintő drasztikus megvonások ellen – olvasható a Barthel-Rúzsa Zsolt által megküldött állásfoglalásban.

A hallgatók érdekvédelmi szervezete elfogadhatatlannak tartja “az utólagos tandíj esetleges bevezetését, a hallgatói kollektív jogok tervezett csorbítását” és sajnálatosnak nevezi a diákhitel kamatának emelkedését.

A HÖOK szerint ugyanakkor szükséges az oktatók bérének valamint a képzési és fenntartási normatívának az emelése. Ezért támogat minden olyan “törvényes kereteken belül mozgó kezdeményezést”, amely az említett célok elérését szolgálja és erre hívja fel a felsőoktatás többi szereplőjét is.

Arató Gergely, az MSZP ifjúsági és sport munkacsoportjának vezetője az MTI-vel közölte: az ellenzéki pártok tavasszal már ugyanezzel a taktikával élve a felsőoktatásban elbocsátásokkal, csőddel riogattak, amiről mára kiderült: alaptalan volt. A kormánypárti képviselő, hozzátette: “most is politikai kacsáról van szó”.

“A felsőoktatási intézmények támogatása az Orbán-kormány időszakához képest a másfélszeresére nőtt, s a tervek szerint jövőre is egymilliárd forinttal emelkedik” – mutatott rá Arató Gergely.

A szakpolitikus szerint további többletforrásokat jelentenek a Nemzeti Fejlesztési Tervben megjelenő európai uniós pénzek, és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény szintén pluszpénzeket eredményezhet a felsőoktatási és akadémiai kutatás számára.

A közoktatás területén az ötven százalékos béremelés után a legfontosabb feladat a pótlékok növelése, többszörösére nő az osztályfőnöki és jelentősen emelkedik a minőségi bérpótlék – közölte.

A 2004-es költségvetés alkalmas arra, hogy további források álljanak rendelkezésre az oktatás céljaira is – jelentette ki a képviselő, hozzátéve: a költségvetés vitája során lehetőség lesz rra, hogy a szakmailag és forrásoldalról megalapozott módosító javaslatokat támogassák.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) a költségvetést bíráló nyilatkozatáról kifejtette: partnernek tekintik a hallgatókat a felsőoktatás fejlesztésével kapcsolatos döntések során. Természetesnek tartják, hogy a HÖOK kiáll a hallgatói juttatások növelése mellett. Arató Gergely elmondta: jövőre jelentősen nő a lakhatási támogatás, és “ha megtalálják a módját, más juttatások emelésére is lesz lehetőség”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik