Belföld

Elérte célját a gázáremelés

Piaci követelményeknek megfelelő árrendszer alakul ki a nem lakossági gázárnál az október 15-i emelése után - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleményben pénteken.

Októberben a lakosság körében csökken, a nem lakossági nagyfogyasztóknál viszont átlagosan 16,4 százalékkal emelkedik a gáz ára. A szaktárca közlése szerint ezzel a nem lakossági körben mindenki annyit fog fizetni a földgázért, amennyibe az valóban kerül.

Ez alól a lakosság a kivétel, mivel életbe lépett a teherbíró képességhez igazodó kedvezményes gázellátási rendszer. A közfeladatokat ellátó állami, önkormányzati, alapítványi és egyházi intézmények esetében a kormány döntött a gázár emeléséből adódó idei többletkiadások megtérítéséről.

A lakosság október 1-jétől 1500 köbméterig – a lakosság 55 százaléka – 2,70 forinttal kevesebbet, 42,90 forintot fizet köbméterenként a gázért. Az 1500 és 3000 köbméter közötti fogyasztásnál 1,80 forinttal kevesebbet, vagyis 43,80 forintot kell fizetni köbméterenként. A 3000 köbméternél többet fogyasztók a 3000 köbméter feletti részre nem kapnak támogatást. Azok a társasházi fogyasztói közösségek, ahol a házban lévő lakások hőellátását közös gázkazánról biztosítják, árkedvezményt vehetnek igénybe. A közös képviselőnek, vagy a képviselettel megbízott személynek nyilatkozatot kell adnia a gázszolgáltatónak a házban található lakások számáról.

A társasházak a rendelet alapján járó árkedvezményt annyiszor vehetik igénybe, ahány lakás van a házban. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium október 31-ig meghosszabbította a kérelem benyújtásának határidejét annak érdekében, hogy minden lakóközösség igénybe tudja venni a kedvezményt. Az árkedvezmény érvényesítése a lakossági távhőárakban az önkormányzatok feladata, tekintettel arra, hogy ők állapítják meg az adott településen a távhőszolgáltatási díjakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik