Belföld

Elérte célját a gázáremelés

admin

2003. 10. 10. 13:50

Piaci követelményeknek megfelelő árrendszer alakul ki a nem lakossági gázárnál az október 15-i emelése után - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleményben pénteken.

Októberben a lakosság körében csökken, a nem lakossági nagyfogyasztóknál viszont átlagosan 16,4 százalékkal emelkedik a gáz ára. A szaktárca közlése szerint ezzel a nem lakossági körben mindenki annyit fog fizetni a földgázért, amennyibe az valóban kerül.

Ez alól a lakosság a kivétel, mivel életbe lépett a teherbíró képességhez igazodó kedvezményes gázellátási rendszer. A közfeladatokat ellátó állami, önkormányzati, alapítványi és egyházi intézmények esetében a kormány döntött a gázár emeléséből adódó idei többletkiadások megtérítéséről.

A lakosság október 1-jétől 1500 köbméterig – a lakosság 55 százaléka – 2,70 forinttal kevesebbet, 42,90 forintot fizet köbméterenként a gázért. Az 1500 és 3000 köbméter közötti fogyasztásnál 1,80 forinttal kevesebbet, vagyis 43,80 forintot kell fizetni köbméterenként. A 3000 köbméternél többet fogyasztók a 3000 köbméter feletti részre nem kapnak támogatást. Azok a társasházi fogyasztói közösségek, ahol a házban lévő lakások hőellátását közös gázkazánról biztosítják, árkedvezményt vehetnek igénybe. A közös képviselőnek, vagy a képviselettel megbízott személynek nyilatkozatot kell adnia a gázszolgáltatónak a házban található lakások számáról.

A társasházak a rendelet alapján járó árkedvezményt annyiszor vehetik igénybe, ahány lakás van a házban. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium október 31-ig meghosszabbította a kérelem benyújtásának határidejét annak érdekében, hogy minden lakóközösség igénybe tudja venni a kedvezményt. Az árkedvezmény érvényesítése a lakossági távhőárakban az önkormányzatok feladata, tekintettel arra, hogy ők állapítják meg az adott településen a távhőszolgáltatási díjakat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.