Belföld

19 és 35 millió euró között lehet alkudni a Takarékbankra

2003. szeptember 30-i dátummal a Takarékbank többségi tulajdonosa, a DZ Bank és a takarékszövetkezetek nevében az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) képviselői aláírták az új opciós szerződést.

A megállapodás az alapja annak, hogy a felek leülhessenek tárgyalni a Takarékbank részvényeinek adásvételéről: a DZ Bank 35 millió eurót szeretne kapni a bankrészvényekért, míg a takarékszövetkezetek szerint a reális ár 19 millió euró.

A takarékszövetkezetek által ajánlott mintegy 4,8 milliárd forintos vételár alig több, mint a fele a DZ Bank által kért 8,8 milliárd forintnyi eurónak, ennek ellenére a takarékszövetkezetek elképzelhetőnek tartják a megegyezést.

A szövetkezetek az ECO értesülései szerint még idén szeretnék nyélbe ütni az üzletet, s ehhez saját forrásaikon kívül lehetséges, hogy az eladó DZ Bank hitelét is igénybe veszik. A 2,04 milliárd forint jegyzett tőkéjű Takarékbankban a DZ Bank 71,94 százalék, a takarékszövetkezetek 23,05 százalék, az Allianz Hungária pedig 5 százalékos részesedéssel bír.

A német tulajdonos álláspontja szerint a 8,8 milliárd forintos ár fedezi azt az összeget, amelyet a DZ Bank az akkor még 1,34 milliárd forint jegyzett tőkéjű Takarékbank részvényeiért adott, s tartalmazza az azóta a bank fejlesztésére fordított összeget is.

A takarékszövetkezetek ezzel szemben ragaszkodnak ahhoz, hogy a közel 7 milliárd forint saját tőkéjű Takarékbankban könyv szerinti értéken szerezzenek többségi részesedést. A szövetkezetek legalább 50 plusz 1 százalékos részesedést szeretnének megszerezni, nem feltétlenül akarják megvásárolni a teljes, 71,94 százalékos DZ Bank pakettet.

Többféle megoldás is elképzelhető, mivel az ECO információi szerint a DZ Bank kisebbségi tulajdonosként is hajlandó bent maradni a tulajdonosi körben, s az 5 százaléknyi részvénycsomag tulajdonosa, az Allianz Hungária Biztosító akár 10 százalékra is növelné részesedését.

A Takarékbank 2003 első felében jelentős hatékonyságjavulást ért el: megötszörözte az egy évvel korábbi, 87 millió forintos adózott profitját. A 2003 első hat hónapjában elért, 401 millió forintos adózott eredmény a teljes idei évre tervezett, 397 milliós profitot is meghaladja – számolt be róla Csicsáky Péter, a Takarékbank vezérigazgatója legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik