Belföld

A lengyel közszféra is létszámleépítésre készül

A vezető beosztású köztisztviselők 10 százalékos létszámleépítését is tartalmazza az a tervezet, amelyet Jerzy Hausner gazdasági, munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, miniszterelnök-helyettes javaslatára fogadott el a lengyel kormány szerdai ülésén.

A tárcavezető csütörtöki varsói sajtóértekezletén ismertette a csomag véglegesített részének fő elemeit, melyektől 20 milliárd zloty (56 forint/zloty) megtakarítást remél a kormány 2007 végéig. A szociális kiadások csökkentését érintő javaslatokat társadalmi vitára bocsátják, és a háromoldalú bizottságban (kormány-munkaadók-szakszervezetek) is megvitatják, majd a parlament is szavaz róluk, mielőtt végső formájukat kialakítják.

A Hausner-terv értelmében még idén év végéig 25 vezető beosztásban dolgozó személy válik meg a közigazgatástól. Megszüntetik az államtitkárok mellett létesített politikai munkatársi tisztséget, és eggyel csökkentik a miniszteri kabinetekben dolgozók számát. A vezérigazgatói tisztség csak a minisztériumokban és a több mint 200 főt foglalkoztató közhivatalokban marad meg. Három év alatt – arányosan elosztva – 15 százalékkal csökkentik a vajdasági hivatalok létszámát. Ettől a kormány évente 45 millió zloty megtakarítást remél.

A szolgálati gépkocsik használatának költségeit minden közhivatalban 15 százalékkal mérséklik (5 millió zloty). A takarékossági intézkedések közé tartozik még a Privatizációs Alap megszüntetése 2005. január elsejétől, amelynek tevékenységét a kincstárügyi minisztérium veszi át (10,3 millió zloty).

Előirányozza a terv egy sor további állami hivatal megszüntetését (főleg az agrárium és a nemzetvédelem területén), és ugyancsak 2005. január elsejétől összevonnak több, Lengyelország külföldi népszerűsítésével foglalkozó intézményt a költségek ésszerűbb felhasználása végett.

A szociális kiadások csökkentésétől a kormány jövőre összesen 2,1 milliárd zloty megtakarítást remél. Olyan intézkedések tartoznak ide – Hausner ezeket az elképzeléseket is részletesen ismertette -, mint a szociális juttatások valorizációjának megszüntetése (a nyugdíjak, életjáradékok és a minimálbér kivételével), a férfi és női nyugdíjkorhatár kiegyenlítése és megemelése, változások a rokkantnyugdíjak megállapításában (beleértve a jogosultság ellenőrzését), a táppénz összegének csökkentése. Emellett változásokat terveznek az adórendszerben is, amelyektől 2004-től évi 2-3 milliárd zloty megtakarítást remélnek. A javaslatokat Andrzej Raczko pénzügyminiszter október 28-án terjeszti a kormány elé.

A Hausner-terv értelmében az államadósság 2006-ig növekedni fog, amíg el nem éri a GDP 59,4 százalékát, majd 2007-ig enyhén csökken, a GDP 58,7 százalékára.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.